Světový den mokřadů se blíží, připomenou ho i akce v Plzeňském kraji

01.02.2024 8:11

2. února si na celém světě připomínáme Světový den mokřadů. V Plzeňském kraji se budou konat dvě vycházky zaměřené na poznávání druhů ptáků a význam našich mokřadů.

Kachna_pixabay

Světový den mokřadů označuje datum podepsání Úmluvy o mokřadech, majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva, nazývané také Ramsarská úmluva. Při této příležitosti Česká společnost ornitologická organizuje sérii vycházek zaměřenou na poznávání vodních druhů ptáků a význam našich mokřadů pro jejich zimování a tah.

V letošním roce pro vás dobrovolníci připravili 26 vycházek, dvě v Plzeňském kraji. Navštivte mokřady a poznejte jejich ptačí obyvatele!

Rokycany / Plzeň

Sraz účastníků v sobotu 3. února buď v 8:45 před rokycanským vlakovým nádražím, popřípadě v 9:15 před nádražím Českých drah v Plzni – Doubravce. 

Trasa povede od Svatého Jiří k Dolanskému mostu a později na vlak do Chrástu. Vycházka je celodenní a s návratem je počítáno v podvečer. 

Trasa (cca 13 km) povede většinou v blízkosti vody a pozornost tedy bude věnována zejména zimujícím vodním ptákům, především pak kormoránům, labutím, kachnám, vzácnějším hoholům a morčákům. Navíc se zde právě v této době zdržují i orli mořští a je velká pravděpodobnost na jejich spatření.

"Doporučujeme se tedy teple obléci, vzít si pohodlnou obuv a něco na opečení na ohni. Tam i zpět pojedeme vlakem, takže nutností je i drobný peníz na vlak i občerstvení v cukrárně, které nám ukrátí čekání na vlak. Výhodou bude vlastní dalekohled a určovací klíč, přičemž vycházka bude doplněna výkladem o zdejší fauně," uvádí organizátoři akce.

Případné další informace rád sdělí Pavel Moulis (603 239 922).

Stříbro

Sraz v sobotu 3. února v 9:50 před radnicí na Masarykově náměstí ve Stříbře.

Ornitologická vycházka povede od náměstí k lávce pod jezem U Pičmana (zde při vhodném počasí ukázka odchytu a kroužkování ptáků), odtud po pravém břehu Mže směrem k městu. Konec vycházky u silničního mostu přes Mži, resp. v případě zájmu u soutoku Mže a Úhlavky.

Délka trasy cca 7 km, spíše nenáročným terénem; složitější úseky lze obejít, či se kdekoliv připojit/odpojit. Pevnou obuv lze ale doporučit i vzhledem k možnosti náročných povětrnostních podmínek. Lze očekávat pozorování volavek, skorce či ledňáčka, stejně jako vzácnějších druhů kachen (morčáci).

"Všímat si také budeme pobytových stop bobra evropského. Mluvit budeme o významu mokřadů a zachovalých toků pro přírodu i člověka, o důvodech jejich ohrožení a možnostech, jak mu čelit. Vhodné oblečení a obuv, svačinu s sebou. Vlastní dalekohled výhodou," uvádí organizátoři akce.

Akce se koná za každého počasí! Vede Martin Liška (Muzeum Českého lesa v Tachově, 778 451 779). Více informací na stránkách Muzea Českého lesa v Tachově.

 

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24