QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak se umístily aleje z Plzeňského kraje v anketě Alej roku?

05.02.2024 10:56

Do letošního ročníku ankety Alej roku nominovali lidé 83 alejí a stromořadí z 13 krajů v České republice. Lidé poslali alejím celkem 9782 hlasů. Jak dopadly nominované aleje z Plzeňského kraje?

Alej k Pozorce 1
Alej k Pozorce 1Alej k Vavřinečku v DomažlicíchBřezová alej ke kostelu sv. Maří MagdalényAlej k minerálnímu prameni (Dlouhá alej)Třešňová alej v ChudenicíchTopolová alej údolím ÚslavyAlej k Pozorce

Královnou alejí za celou Českou republiku, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji. Na druhém místě se umístila Dvořákova stezka ze Středočeského kraje mezi Nelahozevsí a Kralupy nad Vltavou. Pomyslná bronzová medaile za třetí místo míří do Třešňové aleje u Nového Malína v Olomouckém kraji.

Do top trojky se žádná nominovaná alej z Plzeňského kraje nedostala, ale krásné celkově čtvrté místo obsadila alej v Tachově.

„Čtvrté místo patří Aleji k minerálnímu prameni (Dlouhá alej) v Tachově (Plzeňský kraj). Lipovou alej nechal vysázet už v letech 1790 - 1791 hrabě Josef Mikuláš Windischgrätz a dnes je chráněná jako památná,“ uvedli organizátoři soutěže.

Pořadí alejí v Plzeňském kraji:

1. Alej k minerálnímu prameni (Dlouhá alej) – Tachovcelkově 4. místo

2. Třešňová alej v Chudenicích – celkově 15. místo

3. Alej k Pozorce – celkově 28. místo

4. Březová alej ke kostelu sv. Maří Magdalény – u Velhartic - celkově 31. místo

5. Topolová alej údolím Úslavy – Plzeň – celkově 42. místo

6. Alej k Vavřinečku v Domažlicích – celkově 47. místo

Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem o aleje, které patří ke zdravé a fungující krajině. Anketa vyzdvihuje význam vzrostlých stromů, které jsou důležitou součástí našeho prostředí.

„Stromy lemující naše krajské silnice zpříjemňují cestování a jsou součástí živé sítě v krajině. Historická stromořadí udržují paměť krajiny. Jsou zároveň tím nejcennějším, čím stromy mohou být, biotopy pro stovky živočichů. Stromořadí, která jen těžce hledají místo k životu, jsou ta městská. Naštěstí za mnohá z nich bojují lidé, pro které jsou ulice místem k životu,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová.

Vítězné aleje si můžete prohlédnout na webových stránkách ankety ZDE.

Foto Alejroku.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24