Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

26 let dabuje Semira, teď se potkali živě. Čtěte rozhovor s Bohdanem Tůmou

07.11.2022 20:34

26 let už v Čechách můžeme slyšet jako Semira Gerkhana v kriminálním seriálu Kobra 11 hlas Bohdana Tůmy. Jeden z nejznámějších českých dabérů byl o víkendu v Plzni a poskytl QAPu rozhovor.

Juniorfest

Jak dlouho se znáte se Semirem, respektive jeho představitelem Ardoganem Atalayem?

Včera jsme se viděli poprvé (v pátek 4. 11.). Ale jinak z obrazovky ho znám už přes 20 let, dokonce už více než 25. A on mě viděl včera také poprvé. Ani nevěděl, že ho mluvím já. Podle rozhovoru s Erdoganem ale uvidíme, zda se ještě postavy Semira dočkáme. Plánují se 3 devadesátiminutové filmy a rozhodnou fanoušci, zda to bude mít úspěch.

Někde jsem se dočetla, že jste nejen dabér, ale i režisér, je to tak?

Režisér už ne, byl jsem. Ale ne klasický režisér, ale režisér dabingu. A to už nedělám ze zdravotních důvodů.

Za to jste ale stále jeden z nejvýraznějších a nejznámějších českých dabéru...

To nevím, zda nejvýraznějších, ale dělám to dlouho.

Jaké filmy či herci patří mezi nejznámější, které jste daboval?

Tak nejznámější filmy jsou s Jimem Carreym, filmy s Denzel Washingtonem. Uuuf ani si nepamatuji, jak se ta veledíla jmenovala. Ta plejáda je široká.

A prý také v Simpsonových?

V Simpsonových, ano, tam dabuji šerifa.

Kdy jste se vůbec rozhodl, že budete dabér? Už jako dítě?

Mně se to líbilo opravdu od malička. V 15 jsem nastoupil na konzervatoř, na herectví. Myslel jsem si, že budu hrát divadlo, které mě neuvěřitelně bavilo. No ale pak jsem nějak začal chodit do dabingu a tak jsem k němu tak nějak plynule přešel.

Všimla jsem si, že jste propůjčil hlas i jedné známé postavičce?

No tak to jsou reklamy. Je to je firma, která dodává od elektroniky až po lednice a veškerý sortiment. A tenkrát se to panu šéfovi líbilo a od té doby to dělám. To už je také přes 20 let.

Co vy a erotické filmy. Také jste některé daboval, že?

No, jasně, já se rád na ně i dívám. V 90. letech jsem nějaké i daboval. To tenkrát bylo kvůli financím a bylo to velmi dobře honorované.

Kdo je dnes Váš dabérský vzor?

Já nechci být nějaký sebestředný, ale já sám sobě už jsem vzorem. To je legrace a nadsázka, samozřejmě. Všechny tyto vzory, který já jsem měl, tak přes pana Filipovského a Hrušinského, Zavřela, Schánělce. Ale ty už tady nejsou mezi námi.

Co Vás vedlo ke změně jména, proč používáte pseudonym?

Proč jsem si dal pseudonym? To bylo na přelomu 90. let a nového století, či tisíciletí. No producenti měli takový pocit, že Tůmů je hodně, tak jsem si dal příjmení maminky za svobodna a tatínek můj se jmenoval stejně, tak jsem si jméno jsem propůjčil od svého bratra. A najednou jsem nebyl v titulcích Bohdan Tůma ale Roman Novotný a byl klid.

A jaký máte vztah k internetovým sítím?

Já tam nejsem, ani nechci a ani nebudu. Daří se mi dobře bez toho. Moje dcery ty mají asi všechno. Já jsem se rozhodl, že tímto směrem se nevydám, že chci mít nějaké soukromí a ne stále něco sledovat, lajkovat a odpovídat.

Tak lidi si Vás najdou, když chtějí, že?

Ano, když chtějí, tak ano.

Máte dvě dcery, také ony půjdou vaší cestou?

Ani jedna, ale i když jedna, ta starší v současné době má k dabingu velmi blízko, protože dělá na TV Prima, dabing, kancelářská práce. Zařizuje veškeré to před a po a my to namluvíme.

Čtěte také: ROZHOVOR: Semira mám rád, je ještě neklidnější než já, říká Erdogan Atalay

foto: Juniorfest

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství