Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pestrá louka v Borském parku nahradí stromy, které musely být odstraněny - FOTKY

20.05.2024 8:11

Na ploše velikosti 2,8 tisíc metrů čtverečních pestrá louka nahradí stromy, které tam musely být pravidelně odstraňovány.

louka Borský park_0524_QAP (4)

Pod vedením vysokého napětí v Borském parku u Heyrovského ulice vysela Správa veřejného statku města Plzně luční květiny. Prostor, který se nachází u psí louky tak brzo bude hrát všemi barvami.

Stromy ve zmíněné lokalitě musely být pravidelně odstraňovány. Časté kácení je pro město, tedy majitele těchto pozemků, nepřípustné. Skladba nově vysetých rostlin nyní bude v souladu s požadavky ochranného pásma elektrického vedení. Vegetace vyroste do několika týdnů.

„Rozhodli jsme se pro změnu kultury a plochu po vykácených dřevinách oseli pestrým lučním kvítím. Tato úprava představuje dlouhodobě šetrné řešení. Stromy v ochranném pásmu elektrického vedení nesmí přerůst tři metry, opakovaně proto musely být kácené a vznikaly tam rozsáhlé vymýcené plochy,“ poznamenal náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

Výsev začal po odklizení pařezů, dřevní hmoty a dalších úpravách terénu. „Práce byly hotové na konci dubna. Snažili jsme se vyjít vstříc především návštěvníkům Borského lesoparku. Vyseté luční rostliny dále vytvoří příznivé prostředí pro rozvoj přírody, podporu biodiverzity, vzniknou tam nová útočiště hmyzu,“ doplnil náměstek Tolar s tím, že porost bude udržován dvakrát ročně sečí.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT