Aljašská treska obsahovala ani ne polovinu masa - FOTKY

23.05.2016 7:01

Inspektoři SZPI se opět zaměřili na kontroly mražených ryb. Znovu se ukázalo, že maso nahrazují výtobci zmraženou vodou a klamou tak zákazníky. Kontroly ryb budou pokračovat.

4
2134

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se v poslední době zaměřila na mražené ryby, hlavně z dovozu, v poslední době ve velkém. Opakované kontroly totiž ukazují, že velmi často je maso nahrazováno zmraženou vodou. Po rozmražení je tak ryba podstatně menší, než uvádí informace na obalu.

"Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v posledním období zvýšený výskyt závažného falšování mražených rybích produktů zejména z dovozu. Řada výrobců nahrazuje až 50% rybího masa v potravině vodou nebo jinými složkami, čímž se dopouští klamání spotřebitele," potvrdil mluvčí inspkece Pavel Kopřiva.

Momentálně řešila inspekce dva takové případy. V jednom se jednalo o výrobek "Aljašská treska filety" v balení 3000 gramů z Číny. Ryby byly označené datumem spotřeby do 13. ledna příštího roku, dovozcem je společnost Frigoexim. Podle údajů na obalu měla být hmotnost ryb 2400 gramů po odkapání, což představuje 80 procent původní hmotnosti.

"Laboratorní rozbor potvrdil obsah masa pouze v hodnotě 46,7%.  Inspektoři SZPI nevyhovující vzorek odebrali v provozovně společnosti MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. a provozovateli nařídili neprodleně stáhnout závadnou šarži ze své tržní sítě," říká mluvčí SZPI.

Dalším obdobně nastaveným výrobkem je "Aro Aljašská Treska" v balení 10 krát 100 gramů od slovenského výrobce Projektmarket. Obsah čistého masa měl být také 80 procent. V tomto případě ukázaly testy jen 70 procent masa.

"S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrol v segmentu mražených rybích výrobků se bude inspekce na tento sortiment i nadále zaměřovat," dodává Pavel Kopřiva.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24