QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Baseball v Plzni bojuje za vlastní zázemí a hřiště! Bude někdy?

05.02.2017 17:22

Bez hřiště a zázemí nemá podle trenéra baseball v Plzni šanci přežít. Zatím tady mohou trénovat jen malé děti, a to na softbalovém hřišti. Ty větší v západočeské metropoli nemají hřiště žádné.

tisk3
tisk1tisk3tisk5tisk4

Baseballový klub je v Plzni teprve dva roky. Přesto sklízí úspěchy. Klub pracuje pouze s dětmi do 11 let, protože větší hráči již potřebují originální hřiště na baseball, které ale bohužel v Plzni není. Bude vůbec někdy?

„Nyní trénujeme při 21. ZŠ na Slovanské aleji a také si pronajímáme softbalové hřiště v Českém údolí od Slavie VŠ k tréninkům i zápasům,“ vysvětluje trenér Jiří Šiman. Hřiště na softbal je menší, požadavkům malých dětí ale ještě vyhovuje. Nicméně střídání softbalových a baseballových týmů je i na hřišti v Českém údolí kapacitně na hraně. „S pěti týmy dětí se horko těžko pereme s majiteli Slavie VŠ o termíny tréninků. Týden je prostě krátký,“ říká trenér.

Děti od 12 let už musí mít hřiště větší. Proto se jim baseballový klub v Plzni už nemůže věnovat. Nemají totiž kde hrát. „Neradi bychom zde vychovali kvalitní sportovce během prvních 4 let a posléze řekli dětem je konec, běžte si hrát zpět k počítačům“ stěžuje si Jiří Šiman. Ten je zároveň i předsedou spolku PRO Baseball, který usiluje v Plzni o baseballové hřiště. Jiří Šiman teď v Plzni trénuje šedesátku děti, kterým nemá bez hřiště za rok, co nabídnout.

S městem klub o novém hřišti aktivně jedná již dva roky. Zatím bez konkrétního úspěchu. „Je pravda, že baseballové hřiště je velmi velké rozměrově (150x150m) a my chceme ideálně plochu na dvě tedy přes 3 ha,“ přiznává trenér s tím, že zatím má od města pouze sliby.

„Stále žijeme ve slibech, že se město snaží a hledá, ale to slyšíme 2 roky a nemůžeme dál čekat,“ říká Šiman a dodává: „Přišli jsme i s pěti nebo šesti vytipovanými pozemky, ale vždy bylo něco špatně. Nyní se snažíme o plochu bývalé ČOV, kde je pozemek dostačující a těžko využitelný pro cokoliv jiného. Nám nevadí ani zápach, hlavně že budeme mít kde trénovat a hrát,“ říká Jiří Šiman.

Přes všechna úskalí a žádné zázemí má plzeňský baseballový klub úspěchy. „Vzhledem k tomu v jakých podmínkách děti dosud trénují a s jakou malou četností oproti ostatním týmům v ČR, dají se považovat umístění týmů Plzně za zázračné. Jaké by byly asi výkony, kdyby měli i hřiště?“ uvažuje trenér. Úspěch mladých plzeňských baseballistů můžete sledovat na stránkách klubu.

foto: Pro Baseball

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24