Během tří hodin někdo odložil dvě miminka v plzeňském babyboxu

23.07.2017 8:48     23.07.2017 11:45

V neděli ráno po 6. hodině někdo odožil do plzeňského babyboxu miminko. O tři hodiny později tam bylo ale další. Jsou to chlapci, první dostal jméno Pavel, druhý Luděk.

mimi ilustračka

Babybox v Plzni má v neděli napilno. Brzy ráno do něj někdo odložil chlapečka. Za tři hodiny tam ale byl už druhý chlapeček. První dostal jméno Pavel, druhý Luděk.

"Dvířka plzeňského babyboxu v Poliklinice Denisovo nábřeží se otevřela v neděli v 6 hodin 10 minut. Do nového a snad lepšího života jimi vstoupil zcela novorozený klučík, na první pohled zdravý, zabalený jen v županu," uvedl Ludvík Hess, zakladatel babyboxů v Čechách. Pavlík je 155. odloženým dítětem v Česku do babyboxu a čtvrtým miminkem v Plzni.

Další chlapeček byl odložen před 9. hodinou. Pro děti si přijela záchranka. "První výzvu jsme měli v 6:18, druhou v 9 hodin," řekl Robin Šín ze záchranné služby. Také druhým miminkem byl chlapec, dostal jméno Luděk.

Spekulovalo se i o tom, že by chlapci mohli být dvojčata. To se ale nakonec nepotvrdilo. Odložení těchto dvou miminek prověřuje i policie, protože první miminko nakonec není v dobrém stavu.

Do babyboxů jsou častěji odkládány podle Hesse holčičky. "Holčičky stále vedou, přesné skóre je 89:66. Chlapečka jsem pojmenoval Pavel podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavla Hrdličky, jenž mi přislíbil zřízení babyboxu na stanovišti záchranky v Tachově, v jednom z posledních okresních měst dosud bez babyboxu. Ať žije Pavel 155," uvedl dále Ludvík Hess.

Plzeň má babybox od roku 2011, slavnostně byl otevřen 8. března. Tehdy šlo o v pořadí 43. babybox v Čechách. Otevření babyboxu v Plzni předcházela velká diskuse, celá řada odborníků tehdy zřízení babyboxu odmítala. Proto prvním babyboxem v kraji byla schránka v Klatovech.

Úplně první babybox v Čechách byl otevřený v roce 2005 v Praze.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24