QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bobr provrtal silnici na jižním Plzeňsku! Kraj povolil odstřel - FOTKY a VIDEO

14.04.2016 13:20

Řádění bobra nedaleko Přeštic má za následek uzavírku silnice mezi Skočicemi a Lužany i další škody. Opravit se bude muset také hráz tamního rybníka. Podívejte se na fotky i video z místa!

Zdroj_Janochinfo (1)_postcard
Zdroj_Janochinfo (1)Zdroj_Janochinfo (9)Zdroj_Janochinfo (10)Zdroj_Janochinfo (11)Zdroj_Janochinfo (13)Zdroj_Janochinfo (12)Zdroj_Janochinfo (14)Zdroj_Janochinfo (15)Zdroj_Janochinfo (1)_postcard

S novou uzavírkou musí řidiči v těchto dnech počítat na jižním Plzeňsku. Před víkendem se musela úplně uzavřít silnice mezi obcemi Skočice a Lužany u Přeštic. Důvod je tentokrát skutečně hodně kuriózní. Silnici nedaleko tamního rybníka totiž doslova provrtal bobr. Zvíře nicméně napáchalo i další škody.

Ohlodané stromy, poničená hráz rybníka a především doslova nora ustící přímo do silnice. Tak to aktuálně vypadá ve Skočicích na jižním Plzeňsku u tamního rybníka na výjezdu na Lužany. Za vším přitom stojí chráněné a pro mnohé hodně roztomilé zvíře. O pustošení se totiž v posledních dnech postaral bobr. 

Celou situaci teď musí řešit hned několik úředníků, silničáři i rybáři. "Na silnici III/18325 mezi obcemi Lužany a Skočice je v současné době uzavírka, která je způsobena tím, že zde bobr podhrabal komunikaci. Správa a údržby silnic Plzeňského kraje zničenou komunikaci a její okolí opraví. Správa a údržby silnic Plzeňského kraje spolupracuje i s místními rybáři, kteří budou opravovat hráz," potvrdila mluvčí krajského úřadu v Plzni Šárka Stará. Zatím není úplně jasné, jak dlouho bude uzavírka a náprava škod po bobrově řádění trvat.

Kraj vydal mimořádné povolení na odstřel bobra!

Bobr se nejspíš za škody, které napáchal, dočká trestu nejvyššího. Kraj totiž povolil odstřel tohoto chráněného zvířete. Nicméně už brzy přijde doba hájení, kdy bude ze zákona i přes povolení odstřelu pod ochranou.

"Na základě žádosti Klatovského rybářství vydal Krajský úřad Plzeňského kraje povolení k odstřelu bobra. Do konce roku 2020 je tak na Skočickém rybníku umožněn odstřel, odchyt a plašení bobra i bourání bobřích hrází, s výjimkou období hájení, které trvá od 1. května do 15. července. Krajský úřad Plzeňského kraje musí být vždy do tří pracovních dnů o odstřelu informován," dodává mluvčí kraje.

Reportáž i s videem z místa najdete zde.

Zdroj video a foto: Janochinfo.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24