QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bolevák se chystá na letní sezónu! Bolek kosí o sto šest - FOTKY

15.05.2018 11:27

Hladinu Boleváku v Plzni už zase brázdí harvester Bolek, kosí vodní rostliny. A je jich požehnaně! Situaci navíc komplikuje nedostatek vody. Čtěte podrobnosti!

1
12345679

Velký bolevecký rybník se chystá na letní sezónu. V posledních týdnech už vyjel na hladinu harvester Bolek a začalo kosení. To nabírá na intenzitě.

Kosení probíhá od druhé poloviny dubna a v současné době jede doslova na plné obrátky. Vodní rostliny už se derou ke hladině a v letošním roce jsou skutečně po celém rybníku. Vodní mor zatím zůstává u dna, nicméně stolístek roste hodně rychle. "Tenhle první jarní nápor je vždycky nejtěžší ustát. Bolek je po údržbě a menších opravách, posádka je také při síle, tak snad to zvládnou co nejdřív. Za jedno celodenní kosení se sklidí v průměru 8 lodí biomasy," říká hydrobiolog Jindřich Duras.

Kosení nicméně není úplně bez problémů. "Letos situaci komplikují zelené vláknité řasy, které se vytvořily ještě za studeného počasí v první polovině dubna. Vláknité řasy porostly vodní rostliny, takže když je Bolek nakládá, drží se v tom materiálu dost dlouho voda. Náklad je tak těžký, loď má větší ponor a musí dřív na vykládku," dodává Jindřich Duras.

Situaci navíc nepříspívá ani nedostatek vody v Boleváku. U míst, kde harvester vykládá rostliny, je dost mělko. Nájezd ke břehu tak čeká v tomto týdnu vybagrování. "Při té příležitosti se snad podaří lehce sáhnout do rákosí a orobince, který zarůstá vstupy do vody směrem od silnice," uzavírá plzeňský hydrobiolog.

FOTO: fcb Bolevecké rybníky

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24