QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bolevecké rybníky mají kvalitní vodu, je jí ale málo

02.06.2018 10:27

Na konci května proběhl monitoring vody v pěti rybnících Bolevecké rybniční soustavy. Co konkrétně ukázal a kolik chybí rybníkům vody? A kde jsou nejlepší podmínky pro koupání?

DJI_0232
DJI_0232DJI_0242

Bolevecká rybniční soustava trpí již delší dobu nedostatkem vody. Vodu výrazně nedoplnily ani nedávné deště. 31. května se uskutečnil monitoring, který ukázal, že voda v pěti největších rybnících je kvalitní a vhodná ke koupání.

O soustavu Boleveckých rybníků pečuje Správa veřejného statku města Plzně. „Velký bolevecký rybník se vyznačuje vysokou průhledností vody, a to až do čtyř metrů. Průhlednost může přechodně mírně klesnout, pokud v blízkosti pracuje vyžínací loď. Teplota vody je mezi 22 a 23 stupni Celsia," prozrazuje aktuální stav Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně.

DSC09487

Podle Havelky je voda po chemické i bakteriologické stránce čistá a s velkou rezervou vyhovuje požadavkům ke koupání. "V rybníce se nevyskytují sinice, a žádná další rostlina v rybníce nepředstavuje zdravotní riziko,“ dodává Havelka.

Připouští ale, že v některých místech si plavci stěžují na ponořené vodní rostliny. Ty ale v rybníku udržují vysokou průhlednost vody.

Bolevecký rybník, stejně jako další rybníky soustavy, trpí nedostatkem vody. Aktuálně se hladina vody Boleváku nachází 35 centimetrů pod přelivem, přes který by měla přepadat.

Nízkou hladinou vody má stále i Senecký rybník, který prošel vloni odbahněním. Jak jsme vás v minulých reportážích  informovali, napouštění rybníka trvá velmi pomalu a rybník má stále podstav. Stále zde chybí asi metr vody. „Z pohledu koupání je jakost vody velmi dobrá chemicky i bakteriologicky. Radost z koupání trochu kazí jílovitý materiál na dně, který se snadno zvíří a obtížně se opět usazuje. Je to způsobeno právě nízkou hladinou vody,“ řekl Richard Havelka.

Senecký rybník foto QAP (4)

Pro koupání je využívaný i Kamenný rybník s hnědě zbarvenou vodou. Zabarvení je způsobené takzvanými huminovými látkami, tedy výluhem z rašeliny, které nejsou pro koupání nijak rizikové.

„Díky nim a méně průhledné vodě se v rybníce nedaří sinicím ani vodním rostlinám, které se zde pod vodou vůbec nevyskytují. Ke zvláštnostem tohoto rybníka také patří, že teplota vody je zde vždycky o jeden až dva stupně vyšší než v ostatních rybnících. Příčinou je tmavá voda, která intenzivně pohlcuje sluneční záření,“ vysvětlil Richard Havelka.

SDC10301

Nejméně pro koupání se dá využívat Třemošenský rybník. I tady je voda sice po chemické a bakteriologické stránce výborná, roste tady ale hojně ponořená vegetace, která omezuje plavání. Plavci tak vužívají jen malou část při panelové cestě u hráze. Správa chce tuto situaci řešit vysazením býložravých ryb, aby zde bylo méně vegetace. Bude to ale na úkor průhlednosti vody.

 

Dobrou kvalitu vody má i Šídlovský rybník. V současnosti je voda lehce zakalená působením rybí obsádky, vodní rostliny ale neomezují koupání ani plavání. Hladina vody je asi 25 centimetrů pod hranou přelivu.

 

Pro kvalitu vody v rybnících mohou něco udělat i sami návštěvníci, a to nekrmit vodní ptáky.

„Jednak je pro kachny a labutě pečivo vyloženě nezdravé a škodlivé, a jednak ptáci, kteří jsou krmením nalákáni ke břehu, po sobě zanechávají značné množství trusu. Trus zhoršuje bakteriologickou situaci a představuje značné riziko kvůli šíření parazitů, zejména motolice, jejichž larvičky, takzvané cerkárie, se zavrtávají lidem do kůže a způsobují vytrvalé, svědivé pupínky,“ vysvětluje Richard Havelka.

FOTO: Magistrát města Plzně, QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT