QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Budoucnost křižovatky Americká - Sirková? Zapojte se do debaty! VIZUALIZACE

14.06.2018 9:38

Budoucí podoba křižovatky Americká - Sirková v Plzni už se rýsuje. Město nyní plánuje setkání architeků s veřejností a debatu. Přinášíme podrobnosti!

Vizualizace_navrhu_mozneho_reseni_uzemi

Významné území Americká – Sirková v centru Plzně o sobě dává znovu vědět veřejnosti. Ve středu 20. června od 14 do 19 hodin seznámí městští architekti s navrženým konceptem revitalizace prostoru křižovatky ulic Americká a Sirková.

Návrh vychází mimo jiné z územní studie Plzeň, Americká – Sirková, která byla Plzeňanům představena v lednu 2018. V návaznosti na to jsou zájemci zváni k dalšímu společnému plánování tohoto prostoru. Plánovací den proběhne příští středu ve stanu před bývalým Priorem a bližší informace k akci jsou zveřejněny na webu ukr.plzen.eu. Vznikající revitalizace veřejného prostranství křižovatky v majetku statutárního města Plzně se má stát impulzem pro následný kvalitní rozvoj celého širšího území Americká – Sirková.

"Navazujeme na lednové představení územní studie, která stanovila základní podmínky pro budoucí podobu celého více než jedenácti hektarového území mezi Americkou ulicí, Denisovým nábřežím a Nádražní ulicí. Předsevzali jsme si tehdy další informování veřejnosti tak, aby se součástí změny prostoru, který zkráceně nazýváme Americká – Sirková, stali i jeho obyvatelé, uživatelé a návštěvníci. Plánovací den 20. června 2018 je tak další příležitostí, jak se společně propojit, sdílet názory a konzultovat,“ říká ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká.

Plánovací den bude věnován konceptu revitalizace prostoru křižovatky Americká – Sirková a jejího bezprostředního okolí. "Jedná se o veřejné prostranství o velikosti přibližně tři hektary, které je ve vlastnictví města, a tudíž můžeme relativně rychle přistoupit k jeho oživení. Považujeme to za zásadní krok a impulz, který může pomoci kvalitnímu rozvoji celého řešeného území,“ vysvětluje spoluautor konceptu z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně architekt Jaroslav Holler.

Při tvorbě návrhu revitalizace prostoru křižovatky jsme vycházeli ze čtyř základních cílů. Z místa by měla vzniknout především důstojná brána do města, dobrá adresa, moderní přestupní uzel a bezpečný a udržitelný prostor. Tyto cíle, o kterých je možné se dozvědět více na našem webu ukr.plzen.eu, chceme s lidmi příští středu diskutovat. Konzultovat chceme také celý vzniklý koncept na využití místa. Před bývalým Priorem budeme k dispozici celé odpoledne od 14 do 19 hodin. Ve třech blocích, které se budou opakovat ve 14, 16 a 18 hodin, pak budeme návrh prezentovat uceleně,“ doplňuje architekt Holler.

Vznikající studie podrobněji řeší ústřední prostor rozsáhlejší lokality, pro kterou byla v roce 2017 odsouhlasena Zastupitelstvem města Plzně územní studie Plzeň, Americká – Sirková. Vznikající studie pracuje s veřejným prostorem o velikosti přibližně tři hektary, který je ve vlastnictví statuárního města Plzně.

Mapa

Vizualizace: Útvar koncepce a rozvoje města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24