QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domácí porody se mohou změnit v boj o život

25.11.2016 7:01

Domácí porody se v poslední době staly velmi diskutovanou záležitostí. Kolikrát končí i zásahem záchranky. V Plzeňském kraji se ročně v sanitkách narodí kolem desítky dětí.

FOTO_QAP_CZ (31)

Záchranáři v Plzeňském kraji vyjížděli k domácímu porodu naposledy zhruba před měsícem. Žena sice porodila doma, nicméně odmítala následný převoz do porodnice k dalšímu ošetření. V tomto případě naštěstí nedošlo k ohrožení života, nicméně i takový případ už záchranka v regionu řešila.

Ohledně domácích porodů je společnost v podstatě rozdělená na dva tábory. Jedni to uznávají, druzí ne. Zdravotnická záchranná služba vydala v těchto dnech jednotné prohlášení, které apeluje na všechny rodičky, aby si volbu domácího porodu velmi dobře promyslely.

"Zatímco v nemocnici je pro řešení těchto případů okamžitě k dispozici specializovaný tým, při nečekaných komplikacích v terénu je volána výjezdová skupina záchranné služby. Většinou se tak děje již v době rozvinutých příznaků závažné komplikace. Kompenzační mechanizmy organizmu mohou v této fázi být již vyčerpány a léčba složitější a náročnější," píše se v oficiálním prohlášení. "Prostředky a možnosti záchranářů jsou a přes veškerou snahu vždy budou, omezené. Zdravotnický personál záchranné služby nemá odbornou erudici specializovaných porodníků či neonatologů. Seberychlejší příjezd vozidla zdravotnické záchranné služby, prvotní vyšetření, ošetření a transport do nemocnice, zaberou vždy několik desítek minut. Vážné poškození zdraví matky či dítěte však může nastat podstatně dříve."

Záchranku k domácímu porodu na pomoc volala samotná porodní asistentka...

Zkušenosti s výjezdy k domácím porodům mají i záchranáři v Plzeňském kraji. V sanitkách se narodí v kraji ročně zhruba 5 až 10 dětí. Nejspíš jeden z nejvážnějších případů se odehrál v loňském roce, kdy byla pomoc záchranářů skutečně neodkladná.

"V roce 2015 byla volána záchranná služba porodní asistentkou k domácímu porodu. Ten proběhl zhruba před půlhodinou a nedošlo k odloučení placenty, ale masivnímu krvácení do dělohy. Asistentka v tu chvíli nebyla schopna situaci zvládnout. Díky stresu po několika minutách dokonce příjezd urgovala. To již byli kolegové před domem," vzpomíná mluvčí záchranky Martin Brejcha s tím, že žena byla i s dítětem převezena do nemocnice. Tam už byl připravený operační tým a maminku se podařilo zachránit.

Naposledy vyjížděli k domácímu porodu záchranáři v kraji zhruba před měsícem, kdy žena odmítala jet po porodu do porodnice. "Zde naštěstí nebyl život matky ani dítěte ohrožen a jednalo se spíše o preventivní vyšetření a poskytnutí péče v podobě inkubátoru pro miminko," dodává mluvčí záchranky.

Záchranná služba nicméně jedním dechem dodává, že aktuálně vydané prohlášení nemá za cíl nikomu něco diktovat. Nastávající maminky by zkrátka předem měly zvážit všechny možné problémy a komplikace, které mohou mít v určitých případech i fatální následky.

Kompletní prohlášení najdete zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24