QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažlice chystají další opravy pivovaru, na vaření piva zatím nedojde

06.12.2016 8:31

Domažlice připravují další fázi rekonstrukce areálu bývalého pivovaru. Po kulturním centru se chystají další novinky. Na samotný pivovar a restauraci ale zatím nedojde.

pivovar v Domažlicích

První fáze rekonstrukce areálu bývalého pivovaru v Domažlicích skončila v létě loňského roku. Hvozd pivovaru, kde vzniklo Kulturní centrum - Pivovar Domažlice, byl slavnostně otevřený v srpnu. Město ale v plánech na obnovu pokračuje a momentálně se snaží sehnat peníze na další rozsáhlé opravy. 

S financováním by měly pomoct především dotace. Podány jsou už dvě žádosti a třetí je aktuálně v přípravě. Jedna z dotací by měla pomoct opravě část západního křídla pivovaru. Na novém projektu Česko-bavorské dědictví – společně a atraktivně“ se podílí jak česká, tak německá strana.

"Záměrem projektu je vytvoření tří expozic. Dvě budou v suterénu a jedna ve čtvrtém patře západního křídla pivovaru. Expozice v suterénu bude na téma pivovarského provozu a sklářství v Českém lese, expozice v podkroví bude na téma společné česko-bavorské historie, dějin města a husitství,“ popsal místostarosta města Stanislav Antoš s tím, že na přípravě žádosti se podílel tým města Domažlice a také zástupci partnerského města Furth im Wald.

Odhadované náklady jsou zhruba 31,2 milionu korun,  dotace by mohla pokrýt zhruba 75% nákladů. Zda město uspěje bude jasné do konce letošního roku.

Další žádost o dotaci se týká jižního křídla budovy, kde by mělo vzniknout Komunitní centrum Domažlice. Podání žádosti z programu IROP schvalovali na říjnovém zasedání domažličtí zastupitelé a odsouhlasili také případné dofinancování této etapy rekonstrukce do výše až 30 milionů korun. Pokud by radnice uspěla, mohla by se do této přestavby pustit na jaře příštího roku.

"Komunitní centrum Domažlice by sloužilo současně k několika účelům, zejména k mnohastrannému setkávání obyvatel za účelem kulturním, společenským, vzdělávacím a za účelem pomoci znevýhodněným skupinám obyvatel v zapojování se do běžného občanského života ve spolupráci s veřejností," dodává Kristýna Bublová z domažlické radnice.

Třetí žádost o dotaci, kterou město v současné době připravuje k podání, se týká financování Vzdělávacího centra – Knihovna. Jde o prostory dvou pater západního křídla, kam by se v budoucnu přestěhovala Městská knihovna Boženy Němcové Domažlice. Zatím ale nedojde na obnovu samotného pivovaru a restaurace. Ty by nicméně v budoucnu měly vzniknout ve sklepení areálu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24