Domy na nechvalně proslulém Place prochází rekonstrukcí - FOTKY

13.12.2017 13:06

Město v rámci projektu sociálního bydlení rekonstruuje čtyři domy ve "známé" Plachého ulici v Plzni. První dům už je hotový, noví nájemníci se budou stěhovat.

foto-qap-cz (8)
foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (29)

Plachého ulice v Plzni, zejména pak vnitroblok, kterému se přezdívá Plac, je v posledních letech hodně diskutovanou problematikou. Město se nyní rozhodlo oblast zvelebit a pustilo se do oprav několika chátrajících domů. První z nich už je hotový a brzy začne sloužit novým nájemníkům.

Kompletní opravou prošel jako první dům na adrese Plachého 42. Konkrétně jde o třináct bytů 1+1 a 1+kk o rozloze od 22 metrů čtverečních do 44 metrů čtverečních. O bydlení v Plachého ulici v posledních letech nebyl zájem. Domy tak postupně chátraly. Město proto začalo hledat způsoby, jak je využít. Začlenilo je do projektu sociálního bydlení. Byty tak budou mít za zvýhodněných podmínek v nájmu lidé, kteří by na běžné bydlení jen těžko dosáhli.

Prvních jedenáct nájemců už vedení města schválilo a brzy je tak čeká stěhování. "Cílem projektu je zajištění dostupnosti nesegregovaného bydlení osobám žijícím na území města Plzně, které jsou ohroženy ztrátou bydlení nebo vynakládají nepřiměřeně vysoké množství příjmů na bydlení, tedy vytvoření funkčního systému sociálního bydlení,“ uvedla Alena Hynková, vedoucí odboru sociálních služeb magistrátu.

Rekonstrukce prvního domu vyšla na 10 a půl milionu a byla opravdu kompletní. "V rámci stavebních prací prakticky zůstal zachován pouze obvodový plášť domu, nosné zdi, schodiště, sklepy a půdní prostory. Nově bylo zbudováno kompletní vnitřní uspořádání, rozvody elektrické energie, vody, kanalizace a topení. Dům má nová okna a je celý zateplen a odizolován,“ popisuje radní pro správu městských nemovitostí David Šlouf.

V současné době už navíc začala rekonstrukce další tří sousedních domů. Konkrétně jde o adresy Plachého 44, Plachého 46 a Plachého 48. Jejich oprava bude dokončená v příštím roce. U dvou domů dojde navíc k vybudování výtahu. Byty v těchto domech město nabídne seniorům, kteří se ocitli v bytové nouzi. "V domě číslo 48 počítáme s vybudováním dostupného bydlení, určeného především pro samoživitele s nízkými příjmy, rodiny pečující o postižené dítě a pro další občany. Na rekonstrukci těchto domů je v rozpočtu města vyčleněno 40 milionů korun,“ dodal radní David Šlouf.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24