QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fúze mezi Plzeňskou teplárenskou a holdingem Křetínského je schválená

18.10.2018 8:54

Plzeňská energetika, která spadá do holdingu miliardáře Křetínského, se spojí s Plzeňskou teplárenskou. Po plzeňském zastupitelstvu posvětil fúzi také ÚHOS.

DSC03923

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže posvětil spojení po zhruba tři čtvrtě roce od rozhodnutí plzeňského zastupitelstva.

"Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým pravomocným prvostupňovým rozhodnutím spojení soutěžitelů statutární město Plzeň a EP Infrastructure, a.s., na straně jedné, a společností Plzeňská teplárenská, a.s., a Plzeňská energetika a.s. na straně druhé," informoval úřad.

Plzeňská teplárenská jako název zůstane, naopak během transakce zanikne společnost Plzeňská energetika. Podle úřadu bude podnik společně kontrolován statutárním městem Plzní a firmou EP Infrastructure.

"Úřad spojení povolil, neboť společnosti Plzeňská teplárenská a Plzeňská energetika si vzhledem ke geografickému vymezení relevantních trhů v oblasti centrálního zásobování teplem v rámci svých rozvodných sítí nekonkurují, a dále vzhledem k věcné regulaci cen tepla Energetickým regulačním úřadem. V důsledku uskutečnění posuzovaného spojení soutěžitelů tedy nedochází k podstatným dopadům na koncové zákazníky (odběratele tepla), ani na případné třetí subjekty dodávající marginálně teplo do rozvodné sítě společnosti PT, a posuzované spojení soutěžitelů tedy nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže," uvádí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Spojení schválili už v polovině prosince loňského roku zastupitelé Plzně. Fúzí město Plzeň ztratí stoprocentní vliv v teplárně. Zůstane jí podíl 65 procent, zbytek bude patřit Křetínského holdingu EPH. O spojení společností se začalo diskutovat v souvislosti s nutnou modernizací kotlů teplárny, které přestanou v roce 2021 vyhovovat normám.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24