QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiče zaměstnává silný vítr! Na kontě už mají desítky zásahů

13.01.2017 17:04

Od páteční časných ranních hodin už mají hasiči v Plzeňském kraji na kontě desítky zásahů v souvislosti se silným větrem. Několik silnic se muselo uzavřít. Čtěte podrobnosti!

FOTO_Pavel Němeček

Silný vítr začal region sužovat už v nočních hodinách. Hned od rána se pak začaly množit nehody. Řidiče trápil nejen vítr, ale i ledovka na několika místech a sněhové jazyky (více zde). V plné pohotovosti jsou také hasiči, kteří do odpoledne vyjely k víc jak sedmi desítkám zásahů.

Zhruba 60 procent událostí bylo spojených se silným větrem. Šlo o popadané stromy, větve nebo poničené střechy. "Více než čtvrtina zásahů připadá na dopravní nehody. Kvůli silnému náledí byly ráno uzavřeny silnice mezi Osekem a Březinou na Rokycansku – v tomto úseku havarovalo v rozmezí několika minut celkem 6 aut a v okolí Třemošné na severu Plzeňska, kde během jedné hodiny se staly 4 dopravní nehody. Jedna z nich vypadala z prvotních informací vážně – střetlo se zde osobní auto s autobusem a ten se převrátil do příkopu. Nicméně všichni z osobního auta i deset cestujících vyvázli bez zranění," popisuje mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Kvůli nehodám se musely uzavírat i silnice. "Ještě před polednem z důvodu silného náledí byla uzavřena silnice I/27 mezi Kralovicemi a Vysokou Lybiní. V daném úseku havarovaly dva kamiony. Na jejich vyproštění se podílely jednotky HZS Plasy, HZS Plzeň Košutka a SDH Kralovice společně s odtahovou službou na kamiony. Pomoc si velitel zásahu vyžádal i od SÚS," dodává mluvčí hasičů. 

Uzavřít se musel také hlavní tah z Plzně na Karlovy Vary. "Upozorňujeme řidiče, kteří míří směrem na Štipoklasy a chtějí pokračovat na Bezvěrov, že silnice I/20 je uzavřená z důvodu povětrnostních podmínek a tvorby sněhových jazyků. Uzavírka probíhá přibližně od 51. kilometru do 39. kilometru. Policisté budou na místě a budou řidiče o situaci informovat. Žádáme motoristy, kteří směřují ke Štipoklasům, aby využili jiné trasy a všichni byli při řízení opatrní," dodává mluvčí policie Martina Korandová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24