QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči testovali superoblek v areálu univerzity - FOTKY

09.02.2016 14:41

Nejrůznější senzory, speciální vyhodnocovací systém i rukavice, které zjišťují teplotu předmětů. To jsou jen střípky z toho, co nový testovaný oblek obsahuje. Čtěte podrobnosti!

FOTO_Ondřej Veselý (1)
FOTO_Ondřej Veselý (1)FOTO_Ondřej Veselý (3)FOTO_Ondřej Veselý (2)

Dalo by se říct, že v novém obleku se z hasičů stanou skuteční superhrdinové. Zásahový oblek nové generace vyvinuli výzkumníci plzeňského RICE na Západočeské univerzitě v rámci společného projektu se společnostmi VOCHOC, Holík International, Elitronic a Applycon. Projekt usiluje o tendr na dodávku nových obleků pro belgické hasiče.

Tým, který se na projektu podílí, v čele s RICE se do tendru přihlásil v roce 2014 a postupně prošel až mezi tři nejlépe hodnocené. Úterní prezentace se v areálu ZČU účastnili členové hodnoticí komise tendru Smart@Fire z Belgie, která vybírá dodavatele zásahových oděvů zejména pro belgické hasiče.

"Hasiči založili na parkovišti před elektrotechnickou fakultou cvičný požár, při němž následně testovali jednotlivé funkce obleku, rukavice a bot,“ popsali průběh akce Radek Soukup a Petr Kašpar z výzkumného týmu, který vede Aleš Hamáček. Samotné prezentaci předcházel závěrečný test v minulém týdnu.

Jako superhrdina! Oblek plný senzorů, speciální i boty i rukavice, které umí měřit teploty vzdálených předmětů...

Zásahový oblek má název smartPRO a jeho vybavení se téměř blíží vybavením, která jsou známá z nejrůznějších filmů pro komiksové fanoušky.

"Oblek je vybaven senzory, aktivním osvětlením, alarmem a řídicí jednotkou. Systém nepřetržitě monitoruje a vyhodnocuje bezpečnost prostředí, ve kterém hasič zasahuje – vnější i vnitřní teplotu, vnější i vnitřní vlhkost, přítomnost toxických plynů, ale i pozici těla, fyziologické funkce a lokalizaci hasiče uvnitř budov, kde není k dispozici GPS signál. Pro monitorování polohy hasiče jsou využity pohybové senzory jako akcelerometr, gyroskop a magnetometr, které jsou umístěny na botě hasiče. Systém lokalizace je řešen v úzké spolupráci s italskou firmou Dune. Chytrá rukavice navíc dokáže měřit i teplotu vzdálených předmětů," popisuje oblek mluvčí univerzity Kamila Kolářová.

Jestli tým vývojářů a výzkumníků z Plzně uspěje, postoupí do závěrečného kola tendru. Jasno o postupu by mělo být v polovině roku.

FOTO: Ondřej Veselý

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24