QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Historický víkend oslaví narození Karla IV.! Program je kompletní

31.05.2016 13:33

Přípravy na jednu z největších akcí v Plzni jdou do finiše. Historický víkend přinese vystoupení obří loutky Karla IV., dva průvody a mnoho dalšího. Přinášíme podrobnosti.

FOTO_Pavel Němeček (36)

Historický víkend patří v Plzni k největším akcím, které se v průběhu roku tradičně konají. Za dobu své letité tradice má své stále fanoušky a každý rok do západočeské metropole naláká tisíce lidí i z okolních měst. Letos se samozřejmě ponese především v duchu oslav 700. výročí od narození Karla IV. a proběhne od 10. do 12. června.

Nejspíš největší novinkou a velkým tahákem bude vystoupení desetimetrové interaktivní loutky nejznámějšího českého panovníka. Loutka z dílny českobudějovického divadla KVELB se poprvé Plzeňanům představí už v pátek 10. června v rámci takzvaného Prologu. Na náměstí Republiky budou k vidění vystoupení v 17 a ve 20 hodin. Loutka bude ale k vidění i během sobotního programu.

Tématika Karla IV. se bude Historickým víkendem prolínat na řadě míst. "V roce 700. výročí narození Karla IV. bude tento vladař zpodobněn různými herci na různých místech. Plzeň je výjimečná tím, že zatímco loutka bude představovat císaře dospělého, živý Karel se věrným plzeňským měšťanům ukáže jako děťátko ve věku batolecím. Dne 11. června roku 1316 mu je takřka měsíc, jmenuje se ještě Václav a do Plzně jej přiváží jeho otec, rytířský král Jan Lucemburský, a matka Eliška Přemyslovna. Uvidíte je ve velkém průvodu v sobotu ve 14:00," lákají organizátoři.

Době Jana Lucemburského bude zasvěcena většina programu během dne ať už jde o šerm, tanec nebo hudbu. Navíc k poctě krále Jana, královny Elišky i novorozeného následníka trůnu bude na závěr Historického víkendu uspořádán velký pěší rytířský turnaj v Mlýnské strouze v neděli ve dvě hodiny odpoledne.

Návštěvníci Historického víkendu se letos mohou opět těšit i na hosty Folklorního festivalu, i ty budou k vidění v sobotním odpoledním průvodu. Chybět ovšem nebude ani večerní Vejšlap plzeňských strašidel, který každý rok naláká doslova davy nejrůznějších nadpřirozených postav, pohádkových bytostí a strašidel.

Historický víkend bude probíhat tradičně na třech scénách. Hlavní scéna bude na náměstí Republiky, Scéna U Zlaté madony bude jako obvykle u morového sloupu a žít to bude také v Mlýnské strouze. Krom toho budou i letos probíhat komentované prohlídky v budově České spořitelny ve Františkánské ulici, kde si budou moct navíc zájemci vyrazit i vlastní minci. Přesný program najdete na webu www.nadace700.cz.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24