Hladiny řek v regionu stouply. Povodňová bdělost trvá dál - FOTKY

01.12.2015 5:55     01.12.2015 16:09

Až na třetí stupeň povodňové aktivity vystoupily hladiny řek na třech místech na Klatovsku. Povodňová bdělost potrvá až do čtvrtka.

FOTO_Pavel Němeček (3)
FOTO_Pavel Němeček (1)FOTO_Pavel Němeček (2)FOTO_Pavel Němeček (3)FOTO_Pavel Němeček (4)FOTO_Pavel Němeček (5)FOTO_Pavel Němeček (6)FOTO_Pavel Němeček (7)FOTO_Pavel Němeček (8)FOTO_Pavel Němeček (9)FOTO_Pavel Němeček (10)FOTO_Pavel Němeček (11)FOTO_Pavel Němeček (12)FOTO_Pavel Němeček (13)FOTO_Pavel Němeček (14)FOTO_Pavel Němeček (15)FOTO_Pavel Němeček (16)FOTO_Pavel Němeček (17)FOTO_Pavel Němeček (18)FOTO_Pavel Němeček (19)FOTO_Pavel Němeček (20)FOTO_Pavel Němeček (21)FOTO_Pavel Němeček (22)FOTO_Pavel Němeček (23)FOTO_Pavel Němeček (24)

Výstraha meteorologů ohledně zvedání hladin řek vyšla. Kolem šesté hodiny ráno vystoupila hladina Otavy v Sušici a Rejštejně na Klatovsku na třetí stupeň povodňové aktivity. Stejného stupně dosáhla také Vydra na Modravě. Až do 7. hodiny navíc pro Klatovsko platila výstraha v podobě povodňového ohrožení. 

Hladiny řek začaly postupně stoupat na Šumavě už během pondělního večera. Ke stoupání přispěl déšť a oteplení. V uplynulých dnech například na Modravě napadlo až okolo deseti čísel sněhu. Ten s příchodem deště a zvýšení teplot začal roztávat. Během pondělí pak na Šumavě vydatně pršelo a i to přispělo ke zhoršení situace. 

Kolem šesté hodiny ráno vystoupily na III.SPA Otava v Sušici a Rejštejně a také Vydra na Modravě. Na II.SPA se dostala Křemelná ve Stodůlkách.

V průběhu dopoledne se situace postupně začala uklidňovat. "Aktuálně je Otava na 185 centimetrech, což je třetí stupeň. Na Modravě a v Rejštejně už ale proběhla kulminace a voda klesá. Situace ale není nijak dramatická, řeka zůstává v korytě. Jen na některých místech v nejbližším okolí řeky došlo k vylití jako například na Fufernách. K žádným škodám ale nedošlo," řekl QAP.CZ starosta Sušice Petr Mottl v deset hodin dopoledne.

"Podobnou situaci řešíme několikrát do roka. Dá se říct, že kdyby ta hladina byla okolo 220 nebo 230 centimetrů, tak už by to byl problém," dodává starosta. Na II.SPA klesla dopoledne také Vydra na Modravě.

Po poledni už hladiny řek začaly klesat výrazněji a řeky se postupně dostaly na II.SPA. I nadále budou hladiny klesat, protože srážky by měly postupně ustávat.

Na Klatovsku trvá povodňová bdělost až do čtvrtka.

Kvůli vydatnému dešti platila výstraha meteorologů od pondělí. Ještě během úterý platí pro Domažlicko, Tachovsko i Klatovsko. Právě na Klatovsku by úhrny srážek měly být celkově největší. A nízký stupeň nebezpečí, takzvaná povodňová bdělost, tam platí zatím až do čtvrtka.

FOTO: Pavel Němeček, orfoto.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24