Hledá se nálezce netopýra, ochranáři potřebují znát místo nálezu

14.03.2012 8:14

Zvířecí záchranáři ze Záchranné stanice živočichů v Plzni dostali do schránky na pacienty netopýra dlouhouchého. O něj se postarali, ale potřebují nutně znát místo jeho nálezu. Prosí proto nálezce tohoto zvířete, aby je informoval.

Netopýr dlouhouchý (3)
Netopýr dlouhouchý (3)Netopýr dlouhouchýNetopýr dlouhouchý (1)Netopýr dlouhouchý (2)

Hledá se nálezce netopýra dlouhouchého, kterého 1. března našli zvířecí záchranáři ze Záchranné stanice živočichů v Plzni ve své schránce na pacienty. netopýr je v pořádku, ale nutně potřebují záchranáři znát místo jeho nálezu!

Netopýr byl nalezen dobře uschován ve schránce na pacienty ve velkém plastovém kelímku od jogurtu, překrytém plastovou síťkou. "Netopýr byl v pořádku, za nález i předání zcela určitě děkujeme, ale potřebujeme upřesnit lokalitu nálezu tohoto poměrně vzácně nalézaného druhu netopýra," vysvětluje Karel Makoň z DES OP ZSŽ. Netopýr dlouhouchý je totiž druh, který je vázaný na jedno jediné a konkrétní místo výskytu, které dobře zná a kde žije celý svůj život!  "Zatím co u netopýrů hvízdavých a rezavých, kteří často migrují na velké vzdálenosti, je lokalita vypuštění téměř bezpředmětná a určuje se podle města nálezu, u netopýra dlouhouchého je tento údaj velmi zásadní," vysvětluje dále Makoň.

Nalezený a do schránky na pacienty předaný netopýr byl spolu s dalšími netopýry jiných druhů, jako jsou netopýr hvízdavý a rezavý, ve spolupráci se ZO ČSOP Nyctalus zachráněn a čeká na následné vypuštění zpět do přírody.

"Prosíme nálezce, aby se nám co nejdříve ozval a nahlásil lokalitu nálezu tohoto zajímavého a chráněného druhu netopýra. Tato informace je pro nás i netopýra dlouhouchého klíčová a budeme rádi, když se nám podaří nálezce najít, lokalitu vypátrat a netopýra vrátit tam, kde žil a má šanci na přežití," dodal Karel Makoň.

Na snímku nalezená samice netopýra dlouhouchého s Alicí Weinfurtovou, Hředle.
Foto: Dita Weinfurtová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24