Horská služba na Šumavě pátrala po běžkařkách, zasahovat musel vrtulník

28.01.2017 20:12

Hned dvakrát museli horští záchranáři na Šumavě v sobotu do terénu kvůli ztraceným běžkařkám. Jednu z nich musel vytahovat vrtulník, pak ji transportoval do nemocnice.

cvičení

První pátrací pohotovost spustili horští záchranáři po páté hodině odpoledne, kdy je zalarmoval přítel ženy s tím, že vyjela na běžkách ze Srní a zatím se nevrátila.

"Pán ovšem nevěděl, kterým směrem, zda k Prášilům, nebo spíše na Modravu. Takže jsem zalarmoval naše členy v Prášilech, na Kvildě a na Zadově, aby propátrali všechny možné směry a trasy,“ uvedl k zahájení akce Štěpán Pospíchal, dispečer Horské služby Šumava. Dodal, že běžkařce se nedalo dovolat mobilním telefonem a pomalu přicházela tma.

"Po necelé půlhodině bezvýsledného pátrání jsem na pohřešování osoby upozornil Policii ČR. Policisté se mně zeptali na její jméno a pak mi sdělili, že už o ní vědí a že u Čenkovy Pily probíhá záchranná akce,“ řekl Štěpán Pospíchal s tím, že v tomto případě někdo kontaktoval linku 112. "My jsme povolali Leteckou záchrannou službu a záchranář z její posádky lehce podchlazenou paní vytáhl na laně do vrtulníku. Ten jí pak transportoval do nemocnice v Sušici,“ doplnil Martin Brejcha, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Ještě, než se stačil z této akce vrátit záchranář z Prášil, Horskou službu zalarmoval přítel další ztracené běžkařky. "I ona se vydala ze Srní, ovšem bez svítilny jí dostihla tma. Prášilského kolegu jsem proto ihned poslal prohledat trasy od Srní k jeho stanici, a on mi kolem šesté večer volal s tím, že paní našel a předal příteli,“ popsal Štěpán Pospíchal.

"Ke velice důležité, aby pokud má někdo informace o tom, že jeho přítel či manžel nedorazil z túry ve smluvený čas, zavolal Horskou službu co nejdříve. Za tmy je totiž pátrání velice ztíženo a může tak dojít k ohrožení hledané osoby,“ důrazně varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že je také naprostou nutností mít u sebe potřebné vybavení. Svítilna, nebo takzvaná čelovka by měla být jeho součástí i v případě, že běžkař plánuje návrat ještě za světla.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24