QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Horská služba pomáhá na Šumavě už 70 let

15.06.2018 19:40

Horská služba vznikla na Šumavě přesně před sedmdesáti lety. Původně  fungovala jako pobočka HZS Krkonoše. Výročí si 16. června připomenou její dobrovolní i profesionální členové.

horska služba_foto QAP

V sobotu 16. června uplyne 70. let od založení Horské služby Šumava. Toto významné datum si připomínají všichni její profesionální i dobrovolní členové. Horská služba přitom mohla na Šumavě vzniknout už o deset let dříve.

"Události roku 1938 týkající se právě pohraničí, a pak nacistická okupace, tyto snahy přerušily. A v roce 1948 vznikla na Špičáku šumavská Horská záchranná služba jako pobočka tehdejší HZS ( Horské záchranné služby) Krkonoše,“ uvádí k výročí náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

Činnost horské služby byla však po dlouhá léta omezena hraničním pásmem, které bylo pro turistiku a zimní sporty zcela uzavřeno. Nepřístupný byl dokonce i Špičák. "Ve zbytku pohoří ale činnost pokračovala s úspěchem,“ sděluje Michal Janďura s tím, že po Špičáku vznikla další stanice v Hojsově Stráži, a pak se podařilo založit další.

"V roce 1957 zanikla původní HZS a pod Československým svazem tělesné výchovy vznikla pokračující Horská služba. Jakmile se po roce 1989 zrušila hraniční pásma, mohl se víc rozvíjet turistický ruch a objevily se nové lokace s kvalitními sjezdovými tratěmi. Tím ovšem výrazně přibylo i naší práce s potřebou lepšího zázemí, vybavení a perfektního výcviku členů,“ dodává náčelník.

Na Šumavě v současné době působí 13 profesionálních, 36 dobrovolných členů a tři lékaři.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24