Houbařská sezóna zaměstnává policii! Pátracích akcí přibývá

28.09.2017 15:22

Policie v poslední době eviduje opět zvyšující se počet pátracích akcí v souvislosti s houbařením. Lidé podceňují nejen terén, ale i vybavení do přírody.

DSC04581

Houbaření je v posledních týdnech opět tématem číslo jedna. Své zkušenosti už s tím mají i policisté v regionu. Stejně jako každý rok přibývá pátracích akcí po ztracených houbařích.

"V souvislosti s několika pátracími akcemi v poslední době apelujeme na seniory a lidi, kteří neznají terén, aby se zamysleli nad doporučeními. Pátrací policejní akce jsou většinou složité a náročné. Většinou se totiž jedná o rozsáhlé plochy, které se musí propátrat, velmi často jde o nepřehledný terén," říká mluvčí policie Dagmar Brožová.

Policie proto důrazně varuje před několika úskalími. Lidé by rozhodně neměli přeceňovat své schopnosti a síly, zvlášť pokud jsou starší. Důelžitá je ale i znalost terénu. "Doporučujeme tedy především dát o svém úmyslu vydat se houbařit někomu vědět. Dále je důležité mít u sebe plně nabitý mobilní telefon, aby mohla ztracená osoba zavolat o pomoc. Zavolat na tísňovou linku co nejdříve, nečekat třeba až do stmívání. Při bloudění je dobré orientovat se podle nějakého bodu v krajině či nalézt nějaký orientační bod," říká policejní mluvčí.

Při pátracích akcích spolupracují policisté ve velké míře s pracovníky lesní správy, kteří jim mohou podle tohoto orientačního bodu pohřešovanou osobu nalézt. Zároveň policie doporučuje chodit do lesa spíš ve výrazném barevném oblečení, které policistům usnadňuje ztracenou osobu najít.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24