QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hrad Skála u Přeštic má výročí, chystá se u něj středověká slavnost

03.06.2018 8:42

Hrad Skála u Přeštic slaví letos 700 let od první písemné zmínky. U zříceniny se připravuje zajímavá akce, velké středověké slavnosti. Přinášíme podrobnosti.

IMG_9477-cb

První písemná zmínka o hradu Skála na Přešticku pochází z roku 1318. Hrad vystavěli v druhé polovině 13. století Drslavicové erbu polotrojříčí, potom hrad vlastnili jejich následovníci Švihovští z Rýzmberka. Dnes je již hrad zříceninou, místo je nicméně hodně zajímavé. A když ještě ožije středověkými slavnostmi...stojí za to ho navštívit.

IMG_9501-cb

Slavnost u hradu Skála se chystá na sobotu 9. června od 15 do 19:30 hodin.

Na akci vystoupí několik skupin historického šermu (Clatonia, Zlatý Grál, Kargen). Uvidíte turnaj pánů ze Skály, mušketýry v důchodu i velké dobývání hradu.

Připravena je středověká módní přehlídka, dětský koutek se střílením z kuše, dobová muzika (skupina Turdus Musicus), archeologické okénko, ve kterém se seznámíte s reálnými nálezy z hradu Skála.

"Naši průvodci vás hradem provedou. V prodejním stánku nabídneme turistické předměty, dokumentární film, komiks i vystřihovací model hradu Skála. Občerstvení a medovina jsou zajištěny. Vstup na akci je volný," informují pořadatelé.

 

Jak se k hradu Skála dostanete?

Mapa akce

Přeštice - Příchovice - Radkovice. V Radkovicích doprava směr Horšice, po 75 m opět doprava. Na následujících ypsilonkách se držíte vlevo. Přijedete na louku pod lesem, která bude upravena na hlavní parkoviště.

Na hrad vede z Radkovic červená turistická značka a značka NS Se sv. Vojtěchem okolím Přeštic.

Z Příchovic můžete jet také na Kbel a Měčín. Za osadou Zálesí je po levé straně odbočka na lesní cestu, která vede ke hradu. Tady je malé parkoviště, kde můžete nechat auto a pokračovat pěšky po červené turistické značce.
"Z kapacitních důvodů doporučujeme ovšem využít spíše velké parkoviště na kraji Radkovic. Vjezd do lesa bez povolení Lesů ČR je zakázán," upozorňuje pořadatel akce.

Něco málo z historie...

Skála představuje v Čechách unikátní model tzv. dvojhradu. Proslavil se rovněž tím, že při jeho obléhání v roce 1399 kroniky poprvé zaznamenaly přítomnost palné zbraně v Čechách. Šlo o obléhací bombardu, která vystřelovala žulové koule, jež jsou dodnes k vidění u vchodu do Domu historie Přešticka v Přešticích. Hrad byl dobýván ještě třikrát a proslul jako lapkovské hnízdo.

Akci pořádají: Spolek pro záchranu historických památek Přešticka ve spolupráci s Domem historie Přešticka, Lesy ČR, městem Přeštice, obcemi Příchovice a Radkovicemi, MAS Aktivios a Plzeňským krajem

foto: Milan Janoch

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24