QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hřiště v korunách stromů i nová expozice. Zoo rozjíždí sezónu - FOTKY

24.05.2016 7:18

Zoologická zahrada v Plzni v hlavní sezóně nabídne hned několik novinek. Hotová je nová botanická expozice, dokončuje se dětské hřiště v korunách stromů a rozšířila se kapacita restaurace...

foto-qap-cz (41)
foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (30)foto-qap-cz (31)foto-qap-cz (32)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (35)foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (36)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (38)foto-qap-cz (39)foto-qap-cz (40)foto-qap-cz (41)foto-qap-cz (42)

Zoologická a botanická zahrada města Plzně v letošní hlavní sezóně chystá hned několik novinek. Tu první už oficiálně otevřela a přijdou si na své hlavně botanici. V horní části zoo je nová expozice Hory Evropy. Těsně před dokončením je nicméně i nové adrenalinové hřiště pro děti a rozšířila se také kapacita restaurace Kiboko.

Nová botanická expozice Hory Evropy se otevřela v horní části zahrady a navazuje na středomořskou expozici s pavilonem. Návštěvníci v nové expozici uvidí tisíce druhů horských rostlin, které jsou doplněné několika potůčky a vodními prvky. Vše je hotové, teď už se bude jen čekat, až expozice kompletně zaroste.

"Teď to musí dosázet parta botaniků a zahradníků tak, aby se to zaplnilo rostlinami ze všech těch hor a oblastí. A to není jednoduché, sehnat tisíce druhů rostlin. Dodají se také vodní rostliny. Navázalo to na Mediteraneum. Musí to také dva, tři roky zarůst, stejně jako v přírodě," říká ředitel zoo Jiří Trávníček s tím, že se jednalo výstavbu z provozních financí zoologické zahrady. Velmi pomohla také firma, která dodávala kameny, kdy materiál dodala za skutečně symbolické ceny.

Velkou změnou prošla před hlavní sezónou restaurace Kiboko, která se rozšířila díky nově vybudované rozlehlé terase. Navýšení kapacity bylo už potřeba, protože restaurace hlavně v letní sezóně čelila velkému návalu návštěvníků. "Máme šikovného nového nájemce, který to rozpumpoval a ta velikost už nestíhala. Jediné, co jsme mohli udělat pro zvětšení objektu, bylo ztrojnásobení terasy. Terasa je osázená novými květinami, což je taková nová botanická expozice. Vzniklo tam malé nové dětské hřiště. Musím poděkovat městu, že nám operativně poslalo peníze, protože jsme to potřebovali udělat do začátku sezóny," říká Jiří Trávníček.

Děti se mohou těšit na adrenalinové hřiště v korunách stromů...

Velkou novinkou pro letošní sezónu, která je určená hlavně dětem, je nově budované hřiště v části zoo u amfiteátru za pavilonem plazů. To bude dokončené během několika dnů a otevře se na konci školního roku.

"ÚMO1 nám dalo dva miliony korun a bude to zhruba za týden stavebně hotové. Otevřeme to koncem června návštěvníkům po kolaudaci a po získání licence na provoz dětského hřiště, protože to je všechno přísně hlídané. Je to dětské hřiště v korunách stromů. Na tom místě bývaly ukázky sokolníků, ale dnes mají nový areál. Říkali jsme si, jak využít ten prostor. Dětských hřišť není nikdy dost, protože zoologická je hlavně pro děti a školy," dodává k novince ředitel zoo.

FOTO: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24