QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jaro je za dveřmi! V plzeňské zoo se probudili medvědi - FOTKY

16.03.2017 11:07

Tradičně těsně před příchodem jara se v plzeňské zoo budí pověstní medvědi. Výjimkou není ani letošní rok. V zoo už se ale do venkovních výběhů vydávají i další zvířata.

foto_qap_cz (20)
foto_qap_cz (20)foto_qap_cz (1)foto_qap_cz (3)foto_qap_cz (2)foto_qap_cz (5)foto_qap_cz (4)foto_qap_cz (7)foto_qap_cz (6)foto_qap_cz (8)foto_qap_cz (9)foto_qap_cz (10)foto_qap_cz (11)foto_qap_cz (12)foto_qap_cz (13)foto_qap_cz (14)foto_qap_cz (15)foto_qap_cz (16)foto_qap_cz (17)foto_qap_cz (18)foto_qap_cz (19)foto_qap_cz (21)foto_qap_cz (22)

Každoroční známkou postupného nástupu hlavní sezóny v plzeňské zoo a příchodu jara je probouzení medvědů. Ti se také letos probudili před pár dny, teprve teď se ale ve větší míře vydávají na průzkumy terénu. Po několikaměsíčním spánku se teprve takzvaně rozkoukávají.

"Naši medvědi chodí spát kolem Mikuláše a budí se kolem MDŽ, je to taková tradice. Víceméně se to dá stimulovat krmnou dávkou. Také přihlížíme ke klimatickým změnám, takže většinou se ukládají, když se objeví první sníh nebo větší mrazík. Nejstarší je Pišta, kterému je 36 let a je nejstarším medvědem v rámci československých zoologických zahrad. Máme také Mikiho, kterému je 24 let, a Elišku s Honzou, kteří jsou čtrnáctiletí. Všichni medvědi, které tady máme, se narodili v lednu, takže svoje narozeniny vždycky prospí," říká chovatel Václav Trejbal.

Po zhruba čtvrt roce zimního klidu si budou medvědi postupně zvykat na klasický režim, včetně krmení. "Když se medvědi probudí, tak je nezačneme krmit naplno, protože ten trávicí trakt je scvrklý. Rozkrmování musí být pozvolné. Dnes jsme si nechali poprvé přivézt nějaká jablka, mrkve a další. Nejvyšší dávka je pak koncem léta, kdy potřebujeme, aby se medvědi víceméně přežírali, aby se jim zvyšovaly tukové zásoby," vysvětluje dlouholetý ošetřovatel medvědů v plzeňské zoo. Tuková vrstva u medvědů hnědých, vhodná k ukládání ke spánku, se pohybuje kolem deseti centimetrů. Například u medvěda kodiaka je to okolo čtvrt metru. 

foto_qap_cz (17)

Medvědi patří k plzeňské zoo neodmyslitelně. V minulosti se pyšnila i ledním medvědem...

Plzeňská zoo chová medvědy už od svých počátků, kdy sídlila v Doudlevcích. "Největší změna nastala až na Lochotíně v roce 1998, kdy byla zrušena dvojklec medvědů v přední části a byla nahrazená lesním výběhem, který má takřka hektarovou rozlohu. V kleci se vystřídaly postupně čtyři druhy medvědů, Plzeň měla dokonce i ledního medvěda. Nejčastěji jsme ale měli hnědé medvědy. V roce 1998 byl postaven výběh a plzeňská zoo tehdy udělala osádku kombinací třech medvědích skupinek. Celkem do tohoto výběhu za jeho existenci přijelo devět různých medvědů. Poslední akvizicí byla Eliška s Honzíkem z večerníčku Méďové 2," shrnuje mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba. Ve výběhu bylo dokonce i sedm medvědů. Postupně se počet ustálil na čtyřech, kteří jsou k vidění v posledních letech.

Zoo ovšem po zimě ožívá i na dalších místech. Například ve čtvrtek ráno se poprvé ven vypravily i žirafy. "Po zimě se na průzkumy svých výběhů vydávají některé druhy antilop, zebry i žirafy. Pěkně jsou vidět velbloudi, lemuři, šimpanzi a další zvířata," uzavírá Martin Vobruba.

Hlavní sezóna odstartuje v zoo v dubnu, kdy se prodlouží otevírací doba a zároveň se zavede i vstupné v plné výši.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24