Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Je to tady! Špičák otevírá všechny sjezdovky

14.01.2016 8:44

Podmínky na Šumavě se zlepšily natolik, že od čtvrtka jsou na Špičáku návštěvníkům k dispozici všechny sjezdovky. Na parkoviště bude navádět řidiče informační systém.

FOTO_Pavel Němeček (23)

Sněhová nadílka, která na Šumavu v posledních dnech poslal zhruba 30 čísel nového sněhu, dovolila už před víkendem v areálu na Špičáku otevřít nakonec všechny sjezdovky. Od pátku se rozjede také večerní lyžování. Na nové parkoviště pak bude řidiče navádět nový informační systém.

Už ve čtvrtek Špičák oznámil, že rozšiřuje provoz areálu. Teď ale přichází ještě lepší zprávy. "Počínaje dneškem mají lyžaři k dispozici všechny sjezdovky a vleky včetně těch pro začátečníky pod hotelem Sirotek. V posledních dnech u nás napadalo okolo 30 cm sněhu, podmínky jsou konečně opravdu zimní, čeká se dobrý  lyžařský víkend,“ říká provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. V pátek se navíc rozjede také poprvé bude konat večerní lyžování na rodinné sjezdovce Spodní Šance od 18:30. Večerní lyžování bude od příštího týdne probíhat pravidelně vždy ve středu, v pátek a v sobotu.

V sobotu už by měl být připravený alespoň částečně také snowpark na Lubáku s několika překážkami a skokovými prvky.                   

V terénu je na Šumavě skoro půl metru sněhu!

Mimo sjezdovky leží už od středy zhruba 45 centimetrů přírodního sněhu. Na sjezdovkách na Špičáku je po intenzivních úpravách v posledních dnech průměrně okolo 30 čísel. "Děláme co můžeme, abychom čerstvě napadaný sníh dostatečně zhutnili a zarovnaly se terénní nerovnosti. Rolby jsou na sjezdovkách minimálně dvakrát denně, tam kde nebyl dosud provoz i častěji,“ říká provozoní ředitel areálu.

Přesto bude ještě potřeba nějaký čas, aby se na sjezdovkách vytvořila dostatečně pevná základová deska, které vydrží co nejdéle nápor několika stovek lyžařů. "V tom je fyzika neúprosná a sebelepší technika ji nepřelstí,“ podotýká Vladimír Kasík k lyžařským podmínkám po čerstvě napadaném sněhu. Především v odpoledních hodinách se na strmějších úsecích tvoří nerovnosti. "Rozhodně to není tím, že bychom něco zanedbali při úpravě, tomu se lyžaři nevyhnou ani v jiných střediscích, kde o lyžařské tratě pravidelně pečují,“ dodává.     

Pár míst stále na tento víkend zůstává také ve víkendových kurzech.

Jak a kde parkovat? Na nové parkoviště navedou řidiče informační cedule.

Návštěvníci mají v areálu nově k dispozici parkoviště pro 230 aut, které je bezplatné. Všichni řidiči budou hned po příjezdu do obce Špičák ze všech směrů informování na elektronických cedulích nového informačního systému, kde je volno pro parkování. "Když bude obsazeno bezplatné parkoviště patřící areálu, lze taktéž bezplatně využít městské Kaskády nebo hned kousek pod areálem soukromé Vrbas (nepatří Ski&Bike Špičák, platí se na něm) nebo u hotelu Karl (také zpoplatněno). Celkem je k dispozici více než 1000 parkovacích míst, z toho cca 350 v maximální vzdálenosti 200 metrů od vleků," informuje areál.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT