QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jubilejní Juniorfest je za dveřmi! Festival ovládne pět měst kraje

01.11.2017 9:31

Jubilejní 10. ročník filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest odstartuje v tomto týdnu v pěti městech Plzeňského kraje. Na co se můžeme těšit?

Premiéra pohádky Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni v Divadle Alfa.

MFF Juniorfest v letošním roce slaví své desáté jubileum. V rámci tohoto výročí přichystali organizátoři festivalu jedinečnou nabídku filmových projekcí včetně několika významných světových premiér, dále pak vzdělávací workshopy, pracovní dílny a mnohá setkání s českými a zahraničními osobnostmi filmového průmyslu.

Festival se uskuteční od 4. do 11. listopadu hned v pěti městech Plzeňského kraje, asice v Plzni, Domažlicích, Horšovském Týně, Dobřanech a Přešticích.

Domažlice

Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční v sobotu 4. listopadu v domažlickém Městském kulturním centru a následovat bude do Kina Čakan. Letošní ročník zde odstartuje premiéra dlouho očekávaného finskopolského animovaného filmu Vánoce s Mumínky. „Pro festival je to velký úspěch, tento dětský snímek dosud nebyl nikde prezentován, tudíž se bude jednat
o jeho světovou premiéru. Film navíc přijedou uvést samotní tvůrci,“
sděluje Barbora Černá, nová programová ředitelka festivalu. Slavnostním zahájením bude provázet Vladimír Polívka, český divadelní, televizní a filmový herec, syn Chantal Poullain a Boleslava Polívky.

Návštěvníky ovšem čeká ještě jedna světová premiéra. Ta se odehraje v úplném závěru festivalu a představí český snímek Přání k mání režiséra Víta Karase. Přání k mání poetickou, hravou a humornou formou vypráví příběhy několika podob lásky: o trampotách náctiletého Alberta, který je až po uši zamilován do sestry svého nejlepšího kamaráda, o lásce mezi Albertovými rodiči a také o lásce rodičovské, kdy se floutek a lamač dívčích srdcí Bosák junior snaží získat pozornost svého otce, mocného hoteliéra. Vánoční příběh o lásce, rodině a cestě ke štěstí se v české distribuci objeví až počátkem prosince.

Plzeň

V Plzni festival zamíří do areálu DEPO2015, kde nabídne projekce pro střední školy a diváky již od 6 let. V neděli 5. listopadu zve Juniorfest na oslavu desátého výročí festivalu. Od 13:00 jsou připraveny pracovní dílny, které například nabídnou možnost vyzkoušet si greenscreen stěnu. Program nabídne i autogramiádu známých osobností. Sváteční podvečer bude zakončen překvapením a slavnostním ohňostrojem.

Dopolední a podvečerní projekce jsou také přichystané v plzeňském multikině CineStar. Zde program festivalu láká například na projekci snímku Lila – dívka z knihy. „Animovaný španělský snímek je určen dětem od 7 do 12 let a dosud nebyl v České republice prezentován. Mám radost, že se nám podařilo zprostředkovat jeho premiéru právě během festivalu,“ informuje Barbora Černá.

Dobřany

Zajímavé projekce však přinesou i další festivalová města. Například v Dobřanech se mohou návštěvníci ve středu 8. listopadu těšit na dopolední projekci snímku Detektiv od vedle. „Jedná se o velmi prestižní projekci, film zahajoval letošní nizozemský festival Cinekid, nejvýznamnější mezinárodní filmový a televizní festival pro děti,“ uvádí Michal Šašek, výkonný ředitel festivalu. „Ve středu je také na programu festivalové odpoledne před dobřanským kinem Káčko. Přichystány jsou soutěže pro děti, pracovní dílny, autogramiády a další zajímavosti. Dorazí například i delegace k filmu Agenti jak se patří, který bude následně promítán v podvečerních hodinách,“ doplňuje Šašek.

Přeštice

V rámci přeštického programu je na sobotu 11. listopadu přichystáno setkání se Zdeňkem Troškou. „Zdeněk Troška se v roce 2009 stal vůbec prvním nositelem nejvyššího festivalového ocenění Zlatá rafička. Po letech přijíždí opět na Juniorfest, aby zavzpomínal na natáčení oblíbených filmových pohádek. Spolu s ním přijedou zavzpomínat i herci, které obsadil do svých filmů a kteří mu zůstanou do poslední chvíle zahaleni tajemstvím,“ prozrazuje Judita Soukupová, ředitelka festivalu.

Horšovský Týn

Při vytváření vizuálu jubilejního ročníku vycházeli organizátoři z kultovní knihy nejen dětského světa, ale i světa dospělých - inspirací se stala postava Malého Prince autora Antoine de Saint-Exupéryho. Na samotnou projekci zfilmované knihy se mohou návštěvníci těšit ve čtvrtek 9. listopadu v horšovskotýnském kině.

Kompletní program včetně doprovodných událostí je uveřejněn na webových stránkách festivalu www.juniorfest.cz a dále na Facebooku MFF Juniorfest. Zde se také návštěvníci dozví informace o předprodeji vstupenek a akcích v jednotlivých festivalových městech.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24