QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Karel IV. oslaví narozeniny na hradě Velhartice ve velkém stylu

07.05.2018 8:54

Hrad Velhartice se už v tomto týdnu stane dějištěm velkých narozeninových oslav. Na hrad zavítá přímo císař Karel IV. s družinou. Chystá se nabitý program!

12

Hrad Velhartice ožije velkými narozeninovými oslavami o víkendu 12. a 13. května. Připravený bude bohatý program v podání hned několika historických souborů. Chybět nebudou ani rytíři, kejklíři a samozřejmě dobová hudba.

Víkendová akce přenese návštěvníky do roku 1368, kdy se chystá císař Karel IV. k oslavě svých 52. narozenin. Zároveň ale plánuje dlouhou a náročnou cestu do Říma, kam doprovodí papeže Urbana V. po jeho návratu z Avignonu. Velké přípravy a jednání se odehrají ve Velharticích. Právě tady ho i s družinou přivítá jeho věrný přítel Bušek mladší z Velhartic.

"Návštěvníci ve Velharticích potkají samozřejmě Karla IV. a jeho dvořany. Královnu Elišku Pomořanskou, arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi a pochopitelně i hradního pána, slavného Buška mladšího z Velhartic. Uvidí šermířské souboje, tance dvorních dam, uslyší hudbu a přijede také sokolník se svými dravci. V předhradí postaví své stánky trhovci se svými výrobky a hospodští s dobrým jídlem a pitím," láká za organizátory Petr Merxbauer.

Na své si přijdou i nejmenší návštěvníci, pro děti budou připravené hry a soutěže, střelnice z luku i z kuše a také dobový kolotoč. K vidění budou ukázky rýžování zlata a sami si budou moct vyzkoušet, jestli dokážou získat nějaké zlatinky.

"V hradním příkopu budou rytíři na koních předvádět své dovednosti. Na koních se budou moci povozit i malí návštěvníci. Každý si také bude moci vyzkoušet, jak se psalo husím brkem ve středověké pisárně neboli scriptoriu," dodává Petr Merxbauer.

V sobotu i v neděli začne program na velhartickém náměstí příjezdem císaře Karla IV. v doprovodu královny Elišky s družinou v 10 hodin. V kostele Narození Panny Marie proběhne požehnání a vystoupení místního pěveckého sboru. Potom se všichni odeberou na hrad, kde je připraven program až do podvečera. V sobotu 12. května program navíc doplní i noční prohlídky hradu s programem.

Účinkují:

šermíři - Gotika, Invictum, Lancea, Lorika.

kejklíř Hubert

tanec - Gloria

hudba - Strašlivá Podívaná, duo Elthin

rytíři na koních - Jízda plzeňského landfrýdu

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24