Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

ZČU má nového rektora, ženu

03.11.2010 19:20

Ve středu 3. listopadu proběhla na ZČU v Plzni volba nového rektora, tomu současnému končí mandát 28. února. Z voleb vzešla vítězně první rektorka, Ilona Mauritzová.

qap 018

Nového rektora, poprvé ženu, má ZČU v Plzni. Ve středeční volbě 3. listopadu se vítězkou a zároveň čtvrtým rektorem byla zvolena Ilona Mauritzová. Volilo se už posedmé.

U volby bylo dost narváno, zájem o souboj Miroslava Holečka s Ilonou Mauritzovou vzbudil zájem, přišlo se podívat i dost studentů.

Před volbou byla jednohlasně odsouhlasena volební komise ve složení Vlasta Radová, Lukáš Bartoň a Martin Sadílek. V prvním kole první volby hlasovalo 54 členů akademického senátu, neplatné byly 3 hlasy. Ilona Mauritzová dostala 27 hlasů, Miroslav Holeček 24 hlasů. Vzhledem k počtu členů, kteří volili, musela by Mauritzová v prvním kole získat nadpoloviční většinu tedy 28 hlasů. Tu nezískala. Proto se po dvacetiminutové pauze konalo druhé kolo první volby.

V druhém kole už byl neplatný hlas jen jeden a dva, které byly v minulém kole neplatné, se připsaly oběma kandidátům. Tedy v druhém kole první volby dostala Mauritzová 28 hlasů a Holeček 25. Tedy zvítězila současná děkanka fakulty zdravotnických studií Ilona Mauritzová.

"Bylo to pro mě obrovské překvapení, to že jsem dostala už v prvním kole 27 hlasů jsem opravdu nečekala," řekla bezprostředně po zvolení Ilona Mauritzová, která nahradí současného rektora Průšu od 1. března 2011. "Musím se přiznat, že i těch 27 hlasů byl pro mě úspěch a tajně jsem doufala, že se ještě někdo zamyslí nad mými slovy, která jsem tady dnes měla, a ten jeden hlas se mi podaří ještě získat," vysvětlila vítězka voleb.

Posty prorektorů

"Už před volbami jsem zdůrazňovala, že záleží na tom, kdo z nás bude zvolen, a ta jednání začnou příští týden. S fakultami jsem již jednala, aby měli představu, kdo by tam měl být. Nějaká jména už mám," neodtajnila Mauritzová.

Kdo nahradí Mauritzovou v postu děkanky fakulty zdravotnických studií?

Nedávno byl na fakultě ZS zvolen nový senát. "Záleží hlavně na našem novém senátu, ale máme na to ještě asi 4 měsíce, takže rozhodně čas máme," okomentovala rektorka.

Poradí si se špatnou pověstí fakulty?

"Pro měje jednoznačně nejdůležitější, aby všechny kroky v oblasti přijímacího řízení i dodržování studijného řádu byly natolik transparentní, že studenti budou mít jistotu, že vše běží podle pravidel," objasnila Mauritzová.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství