Králík zůstane na svém místě, rozhodli v anketě občané

08.06.2018 19:50

Socha králíka požírajícího člověka zůstane na svém místě na křižovatce Studentské a Gerské ulice v Plzni. Do ankety se zapojilo přes 7 tisíc lidí.

FOTO_Pavel Němeček (3)

Do hlasování se zapojilo 7 114 lidí, z toho pro  setrvání sochy na svém místě hlasovalo téměř 56 procent, tedy 3982 respondentů. Anketa probíhala především na webových stránkách obvodu, ale i přímo v terénu v okolí sochy.

Kontroverzní socha králíka nazvaná Panoptikum se na frekventované křižovatce na Košutce objevila na podzim roku 2015. Jedná se o dílo studenta Západočeské univerzity v Plzni, které se pravidelně stávalo terčem vandalů. Více jsme psali zde.

V polovině července letošního roku ale prvnímu městskému obvodu vyprší smlouva s univerzitou o umístění sochy. Vedení „jedničky“ proto vyhlásilo anketu, ve které se mohli občané během května vyjádřit, zda má socha setrvat na území obvodu.

 "Po třech letech od instalace králíka jsme se rozhodli pro anketu, aby se občané mohli vyjádřit, zda tam sochu chtějí nebo ne. Překvapilo mě, jak velký počet lidí, se zapojil do hlasování. Vše přitom bylo ošetřeno tak, aby nebylo možné hlasovat z jednoho počítače vícekrát,“ sděluje starosta plzeňského prvního obvodu Miroslav Brabec.

"Pro nás to znamená, že ta socha tam zůstane. Budeme s ní prožívat věci, které jsme prožívali i v minulých třech letech, ale to k tomu asi patří,“ připomíná starosta sérii útoků vandalů na umělecké dílo. Obvod tedy uzavře s univerzitou další smlouvu. "Bude se jednat opět o termínovanou smlouvu, ale zatím není jasné, na jak dlouhou dobu,“ uzavírá starosta.

FOTO: Pavel Němeček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24