QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kvítky vlčího máku jako symbol Dne válečných veteránů - FOTO

01.11.2018 9:56

Také města v kraji se od 1.listopadu připojují ke Dni válečných veteránů. Symbolem je kvítek vlčího máku. Lidé tím vyjadřují úctu vojákům, kteří bojovali za první a druhé světové války.

Vlčí máky
Vlčí mákylMd4BrygrSNXB2CQ

V neděli 11. listopadu slavíme Den válečných veteránů. V tento den si lidé připínají na klopy kvítek vlčího máku. Vyjadřují tím úctu lidem, kteří bojovali za svobodu za první a druhé světové války nebo vojákům působícím v zahraničních vojenských misích.

Do ulic měst se vysílají stovky dobrovolníků prodávat kvítky. V plzeňském kraji se objeví v Plzni, Klatovech a Domažlicích. Budete mít možnost je potkat v pátek a během víkendu od 9. do 11. listopadu, celkem ve 34 městech v republice. Kromě toho se k akci připojila řada knihoven, kaváren, obchodů a dalších míst, na kterých bude možné kvítky máku od 1. do 11. listopadu zakoupit.

"Když si v této zemi připnete vlčí mák na klopu, zažijete zkoumavé a nechápavé pohledy kolemjdoucích. Češi tuto nádhernou tradici moc neznají. Je to škoda a chceme to změnit. V Británii a Francii všichni vědí, co máky znamenají, a spřízněně na vás pomrkávají. Válečných veteránů si vážíme, jen nevíme, jak to dát najevo. Vlčí máky jsou vlasteneckým gestem, ve kterém se ukrývá touha po míru, přátelství a vzájemném respektu. Určitě se u nás chytne, jen je potřeba trpělivě vysvětlovat, o co jde," říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum a zakladatel Paměti národa

Na sociálních sítích doprovází Veřejnou sbírku „vlčí máky“ video spot „Dědo, ty se bojíš bouřky?“ inspirovaný skutečným příběhem veterána od Dunkerku Karla Brhela. Pro Paměť národa jej pro bono vytvořila agentura Young&Rubicam.

Přehled míst, kde si lze v Plzeňském kraji koupit mák:

Bělá nad Radbuzou - Městská knihovna
Blovice - Zámek Blovice
Domažlice - OŽP na radnici, Sportovní centrum Rodeo
Kdyně - MKS Modrá hvězda Kdyně
Klatovy - Café Jednorožec, Informační centrum KT
Kvášňovice - Obecní úřad
Plzeň - Antikvariát Václav Beneš, AZYL bar galerie, Café Restaurant Kačaba, Družba, Moving Café

FOTO: Archiv Paměť národa

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24