QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kvůli polomům jsou nepřístupné některé stezky na Šumavě - FOTKY

21.08.2017 9:04     21.08.2017 16:40

Bouřka, která zasáhla v noci z pátku na sobotu region, způsobila na Šumavě polomy. Pracovníci národního parku v současné době odstraňují škody. Na některá místa je vstup zakázán! Čtěte podrobnosti!

IMG_0841
IMG_0841IMG_0838IMG_0836IMG_0840IMG_0839IMG_0844IMG_0850IMG_0848CKPT_70000

Bouřka zasáhla zejména jižní část Šumavy. Do některých míst národní park v současné době dokonce vůbec nedoporučuje vstupovat.

"Kvůli polomům, které způsobila noční bouřka, jsou v současnosti nepřístupné některé turistické trasy v jižní části NP Šumava," informoval mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Nepřístupná je aktuálně turistická trasa v úseku Nové Údolí - Třístoličník - Plechý. "Předpokládá se, že neprůchodné bude i pokračování trasy na Smrčinu a Zadní Zvonkovou," dodává Jan Dvořák.

Návštěvníci Šumavy by měli počítat i s uzavřenou trasou v úseku Raškov (Schwarzenberský plavební kanál) - Plešné jezero - Jelení Vrchy. Stejně tak stezka Schwarzenberký plavební kanál v úseku Raškov - Rosenauerova kaplička - Jelení Vrchy - Rosenauerův pomník.

Nepřístupné jsou také cyklotrasy Černý Kříž - Jelení Vrchy a Oslí cesta v úseku Stožec - Oslinec. "Přepokládá se, že neprůchozí je i naučná stezka Medvědí stezka: Ovesná - Jelení Vrchy - Černý Kříž. Postupně se prořezává cyklotrasa 33/7 (Vltavská cesta) v úseku Černý Kříž - Nová Pec. Je pravděpodobné, že budou nepřístupné další cesty a turistické trasy, ke kterým se ještě pracovníci Správy NP Šumava nedostali," upozorňuje mluvčí národního parku s tím, že se zároveň vůbec nedoporučuje v jižní části Šumavy z důvodu možných pádů stromů a větví.

 

Správa Národního parku Šumava v pondělí 21. srpna požádala příslušné obce s rozšířenou působností, konkrétně Prachatice a Český Krumlov, o vydání zákazu vstupu do vybraných lesních porostů, v oblasti Stožce a Nové Pece, které byly poškozeny páteční bouřkou.

Zákazy vstupu se týkají čtyř konkrétních turistických tras s různou dobou uzavření:

Do 27.8.2017: Lesní cesta Spálená, Cesta Geometrů.

Do 3.9.2017: Lesní cesta Ježová, Kalamitní svážnice, LC Trojmezná od Policejní chaty, Stoličná cesta.

Do 31.10.2017: Medvědí stezka, Hraniční stezka

"Mimo tyto trasy jsme požádali o zákaz vstupu do lesních porostů podél všech tras v oblasti mezi Stožcem a Novou Pecí a části stezek v okolí Český Žlebů. (viz. mapy ve fotogalerii). K oblíbeným turistickým cílům jako například na Plešné jezero, podél Schwarzenberského kanálu, nebo například ke Stožecké kapli se ale turisté s opatrností dostanou a to ve chvíli, kdy se nám je podaří zpřístupnit. Odstraňování popadaných stromů na turistických trasách stále probíhá a ještě několik dnů potrvá," informuje mluvčí Správy NP Šumava.

FOTO: NP Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24