QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lanovka na Špičáku přepraví v létě 40 tisíc lidí, o víkendu se rozjede

31.05.2018 16:36

Šumavský Špičák zahajuje oficiálně letní sezonu. Každoročně provozovatel investuje do léta zhruba dva miliony korun. I pro letošek jsou připraveny novinky. Čtěte podrobnosti.

DSC09065

Lanovka na vrchol Špičáku pojede poprvé v této letní sezoně o víkendu 2. – 3. června, poté další víkend 9. – 10. června a od 15. června bude v provozu denně. V tento den se otevře také nová naučná Datlíkova stezka.

Provozovatelé areálu nemohou zahájit sezonu dříve, byť o to usilují. Důvodem je zavřený úsek z vrcholu Špičáku na Rozvodí a dodržování pravidel zdejší CHKO Šumava, kde areál leží. Nicméně v budoucnu by chtěli provozovatelé areálu sezonu začínat již v květnu.

“Usilujeme o to, abychom otevírali už o svátku 1. května. Intenzivně na tom pracujeme, probíhají jednání se Správou národního parku Šumava,“ prozradil provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

DSC09073

Při příchodu do areálu Špičák uvidíte letos jednu velkou atrakci. Letošní novinkou je totiž obrovský nafukovací vak – tzv. Big Air Bag.

„V bikeparku byla kompletně přebudována skoková sekce, je zábavnější. U věže rozhodčích dole v areálu bude velký nafukovací vak tzv. Big Air Bag pro trénink doskoků. Mohou si tu skočit začátečníci i exprerti. Bude to atrakce i pro lidi, kteří půjdou na lanovku,“ říká provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Areál každoročně investuje do letní sezony kolem dvou milionů. „Investice do letošního léta, modernizace bikeparku a celého střediska, nová stezka a tak dále včetně započtení nákladů na pořadatelství EP v downhillu dosáhnou částku přes 2 miliony korun,“ upřesnil Vladimír Kasík.

Zdejší čtyřsedačková lanovka v létě převeze zhruba 40 tisíc návštěvníků, z toho je 8 tisíc bikerů. Zbytek tvoří pěší turisté, ať už Češi nebo cizinci.

Areál má za sebou i jednu z nejúspěšnějších zimních sezon. „Trvala celkem 117 dní, se 120 tisíci lyžaři to byla druhá nejúspěšnější sezona, od doby, co stojí lanovka,“ říká Kasík. Lanovka zde byla otevřena v roce 2005.

Kompletní ifnformace o cenách, časech provozu lanovky apod. se dozvíte na stránkách www.spicak.cz.

foto: ilustrační QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24