QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Legendární medvědi plzeňské zoo jsou vzhůru! FOTKY

27.03.2018 14:53

Tradičním důkazem trvalé vlády jara je v plzeňské zoo probouzení medvědů. I letos už jsou vzhůru a návštěvníci je mohou vidět ve venkovním výběhu.

1
1234

Probuzení medvědů v plzeňské zoo ze zimního spánku je každoročně jasným důkazem, že jaro už se rozebíhá naplno. Návštěvníci je tak po několika měsících opět mohou vidět ve výběhu.

Plzeňská zoo má miomentálně čtyři medvědy, a sice Pištu, kterému už je úctyhodných 37 let, Mikiho ve věku 25 let a 15letá dvojčata Honzíka s Eliškou. Právě poslední jmenované zná veřejnost hlavně z večerníčků Václava Chaloupka.

Medvědi se k zimnímu spánku v Plzni ukládají vždy v období okolo Mikuláše, probouzí se znovu v první polovině března.

Medvědi patří k plzeňské zoo neodmyslitelně. V minulosti se pyšnila i ledním medvědem...

Plzeňská zoo chová medvědy už od svých počátků, kdy sídlila v Doudlevcích. Největší změna nastala až na Lochotíně v roce 1998, kdy byla zrušena dvojklec medvědů v přední části a byla nahrazená lesním výběhem, který má takřka hektarovou rozlohu.

"V kleci se vystřídaly postupně čtyři druhy medvědů, Plzeň měla dokonce i ledního medvěda. Nejčastěji jsme ale měli hnědé medvědy. V roce 1998 byl postaven výběh a plzeňská zoo tehdy udělala osádku kombinací třech medvědích skupinek. Celkem do tohoto výběhu za jeho existenci přijelo devět různých medvědů. Poslední akvizicí byla Eliška s Honzíkem z večerníčku Méďové 2," shrnuje mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba. Ve výběhu bylo dokonce i sedm medvědů. Postupně se počet ustálil na čtyřech, kteří jsou k vidění v posledních letech.

FOTO: Zoologická a botanická zahrada Města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24