QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lišej - osvědčené tipy, co pomáhá

11.02.2012 17:00

Lišej je nepříjemným společníkem mnoha lidí po celý rok, ale v zimě se jeho výskyt zvyšuje. Qap.cz vám přináší osvědčené tipy, jak s lišejem bojovat a co nejrychleji se ho zbavit.

Lišej je tvořen kruhovými zánětlivými plísňovými ložisky, která se mohou vyskytnout kdekoli na těle a napadají zejména obličej, vousové strniště, kotlety a okraje vlasového porostu.

Lišej napadá především muže a to hlavně ty, kteří mají husté vousy. Tito pánové se tudíž musejí intenzivněji holit, což je pro lišej ideální. Zvláště náchylné jsou partie na krku.

Lišej má rád vlhko, stejně jako všechny ostatní plísně. Proto se mu daří všude tam, kde dochází k nadprůměrnému vylučování potu, ať už z důvodu stresu nebo fyzické námahy.

Co pomáhá, trápí-li vás lišej? Osvědčeným pomocníkem je pasta z prášku do pečiva. Ta pomáhá proti svědění a připravuje plíseň o živnou půdu. Připravíte ji velice snadno. Stačí smíchat prášek do pečiva s vlažnou vodou a rozetřít směs na postižená místa. Nechte působit tři minuty a posléze smyjte. Obličej si dobře osušte a naneste na něj pudr nebo škrobovou moučku.

Pomocníkem jsou také léčivá omývání. Omývat obličej můžete vodou s léčivými bylinami, účinný je například odvar z dubové kůry.

Doslova zabijáky plísní jsou masti obsahující látku clotrimazol. Jedná se o masti, které lze bez předpisu zakoupit na doporučení lékárníka v každé lékárně. Mají omezené spektrum nežádoucích vedlejších účinků a široké spektrum plísní, které dokážou zahubit.

Šetrným pomocníkem v boji s lišejem je čajovníkový olej. Ten má silně fungicidní účinky. Ovšem ne každý snáší čajovníkový olej na kůži dobře, protože předtím než se pro něj rozhodnete, jako pro vhodného pomocníka v boji s lišejem, nejprve proveďte test snášenlivosti tím, že kápnete několik kapek oleje na hřbet ruky a necháte zhruba hodinu působit. Pokud dojde k podráždění kůže, pak je vhodné používat olej pouze silně zředěný.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24