QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Mariánská Týnice nově nabízí Centrum baroka - FOTKY

17.06.2016 11:44

Představit baroko ne jako období temna, ale naopak prohloubit znalosti o něm. To je jeden z cílů Centra Baroka v Mariánské Týnice. Centrum vyšlo na víc jak dva miliony.

centrum-baroka-5
centrum-baroka-5centrum-baroka-1centrum-baroka-6centrum-baroka-9centrum-baroka-7dostavba_MT_kamenydostavba_MT_žehnání_Radkovský_(1)

Centrum baroka v Mariánské Týnici bylo slavnostně otevřeno v tomto týdnu. Sídlí v prostorách bývalého proboštství, tedy v jedné z perel slavného architekta Santiniho. Centrum najdou zájemci v místech, kde zároveň sídlí Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici.

Centrum vzniklo z iniciativy Plzeňského kraje v rámci jeho projektu Západočeské baroko. Součástí Centra baroka je expozice Baroko a jeho svět. Kromě ní se veřejnost může těšit na přednáškové cykly, konference a workshopy věnované nejrůznějším oblastem života barokní doby. Veškeré informace budou zveřejňovány na portálu www.zapadoceskebaroko.cz.

"Západočeské baroko, především barokní umění, a to malířství, architektura a sochařství, patří k nejvýznamnějším památkovým a kulturně historickým hodnotám Plzeňska. Jeho kvality a kulturní odkaz akcentoval i minulý rok, ve kterém byla Plzeň hlavním městem evropské kultury," řekl při otevření nového Centra baroka Jaroslav Šobr, radní pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací. "Muzeum a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici zvolil Plzeňský kraj za sídlo Centra baroka díky jeho architektonickým kvalitám i dosavadním odborným aktivitám."

Většinu nákladů na vznik Centra baroka, necelé dva miliony financovalo přímo Muzeum a galerie severního Plzeňska, Plzeňský kraj přidal na vznik 300 tisíc.

FOTO: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24