QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Meteorologové varují kvůli nebezpečí požárů v kraji. Výstraha platí do odvolání

21.06.2017 13:54

ČHMÚ vydal ve středu výstrahu kvůli riziku vzniku požárů pro Plzeňský kraj. Platit začne ve čtvrtek v pravé poledne. Zatím bude platit až do odovlání.

POŽÁR defurovy Lažany u Chanovic (9)

Teploty nad hranicí třiceti stupňů a pokračující sucho zvýšily v posledních dnech počty výjezdů hasičů k nejrůznějším požárům porostů i v lesích. Meteorologové ve středu zveřejnili už i oficiální výstrahu kvůli riziku vzniku požárů. Platit začne oficiálně ve čtvrtek.

"V období nepříznivých klimatických podmínek se mimo jiné nesmí v lesích, parcích i jejich okolí do 50 metrů rozdělávat oheň a kouřit, v okolí stohů a polí s obilím je tento zákaz na vzdálenost 100 metrů. Je zakázána pyrotechnika, ohňostroje a dokonce lampióny i balónky štěstí. V tomto období nesmí vyjet parní lokomotiva a je zakázáno jezdit jakýmkoliv motorovým vozidlem mimo komunikaci po polích i ve volné přírodě. Výjimku mají pouze zemědělské a lesní stroje a technika IZS," připomíná mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

Spolu s výstrahou kvůli riziku požárů bude platit také varování ohledně velmi vysokých teplot. Ty by měly během čtvrtka stoupat až k 35 stupňům (více zde). Výstraha kvůli teplotám bude v platnosti od čtvrtečního poledne do 20 hodin.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24