Miloš Zeman v Plzni! Hejtmanovi vyčetl hospic i péči o památky! FOTKY

18.10.2017 10:32     18.10.2017 13:36

Prezident Miloš Zeman začal svojí třídenní návštěvu Plzeňského kraje návštěvou krajského úřadu. Ve středu v půl jedenácté dorazily vládní vozy před úřad ve Škroupově ulici.

IMG_3712
IMG_3650IMG_3652IMG_3636IMG_3661IMG_3655IMG_3665IMG_3666IMG_3672IMG_3683IMG_3685IMG_3684IMG_3716IMG_3741IMG_3715IMG_3748IMG_3760IMG_3767IMG_3784IMG_3775IMG_3786IMG_3794IMG_3792IMG_3803IMG_3818IMG_3712

Miloš Zeman dorazil na kraj s manželkou Ivanou ve středu 18. října v půl jedenácté. První dáma má v kraji svůj vlastní program. Na krajském úřadě proběhlo setkání s hejtmanem Josefem Bernardem a zastupiteli za přítomnosti novinářů a byly předány dary. Úřad ve Škroupově ulici opustil prezident v poledne, směřoval do spalovny Chotíkov, kde ho čeká nejen diskuse s vedením, ale i setkání se zaměstnanci. Dnes se ještě Miloš Zeman setká s občany Břas.

Zeman začal návštěvu na Krajském úřadu Plzeňského kraje. Setkal se hejtmanem a zastupiteli. Jaká byla témata?

Chybí vám hospic, máte se více starat o památky…

„Milý pane hejtmane, milý Pepo, zbývá ti splnit dva prezidentské úkoly. Úkol číslo 1 - Je hezké, že máte jeden hospic, na nejbohatší kraj v zemi je to ale málo, potřebujete dva hospice,“ řekl Zeman směrem k hejtmanovi a dal mu zároveň druhý úkol, a to je starat se více o památky v Plzeňském kraji.

IMG_3716

Prezident poukázal na to, že je zde řada zchátralých památek, které se neudržují. Podle něj kraj neomlouvá ani to, že není vlastníkem. „Uznávám, že ve většině případů to nevlastní kraj, ale to vás neomlouvá. Každý má odpovědnost za svoji růži, která u něj roste. Vy máte možnost pokutovat ty, kteří tyto památky neudržují a neopravují.“

A v debatě se dostalo i na zchátralé městské lázně v Plzni, kdy hejtman vysvětloval, že vlastníkem je rovněž soukromá osoba.

IMG_3655

A co zdraví pana prezidenta? Také okolo něj se vedla debata

„Jelikož jsem skeptik, nechal jsem se důkladně vyšetřit na všechno možné a nemožné. Lékaři mě zklamaně konstatovali, že pokud jde o ty základní orgány těla, počítá se srdce, plíce apod. tak to mám v pořádku. Mám samozřejmě bolavé nohy a špatně chodím, což v očích některých obyvatel škodí. Jsou to lidé, kteří se domnívají, že politika se dělá nohama, já se domnívám, že politika se dělá mozkem,“ uvedl Zeman na otázku zastupitele Grünera, který si neodpustil otázku, jak je na tom prezident zdravotně.  

„Byl jsem na koncertu TAP TAP, to jsou lidé na vozíku, tedy ne, že bych tě tam hnal,“ reagoval na to hejtman Bernard a popisoval přítomným koncert skupiny handicapovaných muzikantů.

„Ne, že bych se zrovna chystal na vozíček,“ odvětil Zeman a zmínil, že zná už dvacet let německého ministra financí (Wolgang Schäuble), který je na vozíku.

 

Několikrát se debata dotkla i NP Šumava…

„Vždycky cituji bývalého starostu Lipna, úspěšné obce, který na moji otázku, proč se ta obec tak rozvíjí, odpověděl, protože není na území šumavského národního parku,“ uvedl Zeman.

IMG_3760

Zeman poukázal na to, že není Klaus a tužky vrací…

„Pane hejtmane, kdykoliv odložím při této příležitosti tužku, učiním jakési gesto, případně i dodám, tu tužku vám vracím. Ale protože jsem si přečetl složení rady tohoto kraje, tak se to neodvážím říci a zdravím všechny zastupitele za ODS. Mimochodem Václav Klaus byl u mě včera na hradě na návštěvě, máme mezi sebou přátelský vztah, ale tu tužku vám vracím,“ řekl prezident po podpisu do pamětní knihy kraje.

„Ty jsi si to neodpustil,“ začal se na to smát hejtman Bernard.

A přišlo na předávání darů…

„To je hrozně těžký,“ vzal hejtman Bernard připravený koš s regionální potravinami, kde mimochodem nechyběl ani jogurt.

„Milý pane prezidente, nejen průmysl a pivo, ale už se tu rozmáhají i malé farmy a s nimi dobré potraviny. My jsme ti udělali takový výběr toho nejlepšího,“ předal hejtman dar prezidentovi a dodal: „Užijte si to s paní Ivanou.“

IMG_3767

Ani prezident nepřijel s prázdnou. Hejtmanovi dal dřevěnou mozaiku. Při předávání si tradičně rýpl do novinářů. "Nějaký zločinný novinář napsal článek Prezident předal hejtmanovi prkénko...,"vzpomínal Zeman a vysvětloval, že jde o dřevěnou mozaiku, z které dýchají staletí. 

I druhý dárek byl ze dřeva... „Tady máš také originální dřevěné pero, neboj se, je to plnicí normální pero. Ať se ti s ním dobře podepisuje, za prvé dekret o založení nového hospice a pomoc kraje při rekonstrukci některých kulturních památek,“ zakončil návštěvu úřadu prezident.

 

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24