QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mladíkovi z Plzeňska hrozí kvůli terorismu až výjimečný trest

22.12.2016 14:51

Ke Krajskému soudu v Plzni dorazila obžaloba na mladíka ze Spáleného Poříčí, který se chtěl přidak i Islámskému státu. Zpovídat se bude z přípravy teroristického útoku!

ilustrační foto_QAP foto (4)

Mladíka zadrželi na začátku letošního roku v Turecku. Cestoval tehdy do Sýrie, kde se chtěl připojit k Islámskému státu. Původně byl stíhaný kvůli účasti na organizované zločinecké skupině ve stadiu pokusu.

Už v průběhu vyšetřování byla ale kvalifikace změněná na přípravu teroristického útoku. Ohledně podání žaloby informoval ve čtvrtek web Český rozhlas. Teprve 21letému mladíkovi teď hrozí až doživotí.

"Ke krajskému soudu v Plzni byla podána obžaloba na obviněného Jana S. Žalovaný skutek byl kvalifikován jako příprava zločinu teroristický útok. Je ohrožen trestem odnětí svobody od 12 do 20 let nebo i výjimečným trestem," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu dozorující státní zástupce Jan Kubias.

V průběhu vyšetřování měl mladík projít i psychologickými a dalšími speciálními vyšetřeními, která ukázala, že je v pořádku. I proto mohla být žaloba podána. Jedná se o první veřejně známý případ Čecha, který se chtěl přidat k Islámskému státu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24