QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mrazy udeřily! Nejchladněji bylo na Šumavě, teploty klesaly k -28 stupňům

19.01.2017 8:33

Plzeňský kraj podle očekávání zasáhly silné mrazy. V Konstantinových Lázních padl dokonce rekord. Nejchladněji ale bylo opět na Šumavě. Jak to vypadalo s teplotami v kraji celkově?

DSC05378

Teploty podle očekávání ve čtvrtek nad ránem klesaly v regionu hodně hluboko pod mrazu. Ačkoliv aktuální výstraha kvůli silným mrazům ve čtvrtek ráno skončí, podle očekávání vydají meteorologové další.

Nejchladněji bylo ve čtvrtek ráno v mrazových kotlinách na Šumavě. Podle oficiálních údajů plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu naměřili na Jezerní slati -28 stupňů, -26,6 stupně měla pak Rokytská slať. Z nížin bylo nejchladněji v Nepomuku, kde meteostanice naměřila -18,6 stupně. Na druhém místě bylo Stříbro s hodnotou -18,3 stupně. V Konstantinových Lázních ukázal přístroj ČHMÚ -18,2 stupně a právě tento údaj byl pro danou oblast rekordem. Jinde minima pokořená nebyla.

Například v Plzni Bolevci bylo naměřeno -17,4 stupně. Ráno se pak někde objevovala nízká oblačnost a teploty začaly stagnovat. Mráz bude region sužovat i v dalších dnech a noci budou nadále hodně mrazivé. Výstrahy tak budou platit podle výhledů ČHMÚ i v příštích dnech.

"O víkendu bude víc inverzní oblačnosti. Nižší polohy by měly být nejstudenější, ale bude záležet právě na té inverzi. Tam, kde bude inverze, budou teploty v noci jen kolem -10 stupňů," dodává plzeňský meteorolog Josef Cink.

Podle neoficiálních výhledů by navíc mohly v příštích dnech například v mrazových údolích jít v noci teploty až k -30 nebo -35 stupňům.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24