Muž měl odzbrojit policistu, pak postřelil hlídku a následně se zabil - FOTKY

10.04.2018 10:50     10.04.2018 13:32

Azylový dům v Domažlicích se v úterý dopoledne stal dějištěm střelby. Po ní skončili dva policisté v nemocnici, samotný střelec zemřel. AKTUALIZUJEME!

4
42315

Velké drama, které skončilo zraněním dvou policistů a smrtí mladého muže, se odehrálo v úterý dopoledne v azylovém domě v Domažlicích. Na místo původně vyjížděla záchranka k psychiatricky nemocnému pacientovi. Následně se bohužel výjezd změnil v děsivé scény.

Vzhledem k tomu, že muž s posádkou záchranářů nespolupracoval, přivolala si na pomoc policisty. Muž v té době podle záchranářů nejevil známky agresivity. Všechno se ale změnilo ve chvíli, kdy policisté dorazili na místo. Muž postřelil dva policisty a nakonec zbraň obrátil sám proti sobě a střelil se do hlavy.

"Policisté vyjížděli před 10. hodinou na žádost Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje o asistenci k výjezdu s nespolupracujícím pacientem. Při tom došlo ke střelbě. Byli zranění dva policisté a 34letý muž, který na následky zranění zemřel. Okolnosti nyní šetříme," potvrdila mluvčí Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Martina Korandová.

Žádný ze zraněných policistů by neměl být v ohrožení života, oba převážela záchranka do nemocnice v Domažlicích. U azylového domu se okamžitě rozjely policejní manévry. Na místo zamířilo několik hlídek a policejních výjezdů, zároveň také zásahovka.

Psychicky nemocný muž měl jednoho z policistů odzbrojit...

Azylový dům, ve kterém se tragédie odehrála, patří Diecézní charitě Plzeň. Mladý muž, který trpěl schizofrenií, v něm žil od roku 2016, kdy přišel o bydlení. Roky se léčil, v poslední době ale odmítal jak léčbu, tak léky. Jeho stav se v posledních dnech zhoršil. Právě proto zaměstnanci domu volali na doporučení psycholožky záchranáře.

"Přijel záchranář a řidič, kteří se mnou šli za klientem na pokoj. Snažili jsme se ho přimět k tomu, aby šel dobrovolně na vyšetření k sanitce. Po nějaké době se nechal přesvědčit a skutečně šel. V sanitce se ale následně zablokoval, vystoupil ven a snažil se vrátit do domu. K tomu přijela hlídka Policie ČR, dva mladí policisté, před kterými klient utekl do svého pokoje. Policisté se snažili dostat dovnitř, v jednu chvíli se ale muži podařilo zmocnit se zbraně a několikrát vystřelit. Postřelil oba policisty, o které se okamžitě postaral přítomný záchranář. Po několika vteřinách se pak z pokoje ozval další výstřel. Když jsem opatrně nahlédl dovnitř, uviděl jsem, že se klient střelil do hlavy. Po konzultaci se záchrannou službou jsem zahájil resuscitaci a s pomocí kolegyně jsme v ní pokračovali až do příjezdu Policie ČR, která resuscitaci převzala,“ popsal celou událost vedoucí azylového domu Jiří Svoboda.

Celým případem se zabývají krajští kriminalisté. "Pracujeme s verzí, že muž policistům vytáhl služební zbraň. K objasnění případu přispějí výslechy policistů, kteří jsou momentálně hospitalizováni a připravují je na operaci. Případ si převzali kriminalisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. V současné chvíli probíhá ohledání místa činu a na místě bude i soudní lékař," doplnila mluvčí krajského policejního ředitelství.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24