QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

AKTUALIZACE: Muž, který má na svědomí výbuch v Horšovském Týně, byl obviněn

06.03.2024 13:54     08.03.2024 12:35

V Horšovském Týně došlo 19. února ve večerních hodinách k výbuchu podomácku vyrobeného nástražného výbušného systému. Policie k případu zveřejnila aktuální informace.

zadržení pachatele NVS_0324_PČR

Policie v pondělí 19. února po dvaadvacáté hodině na tísňové lince 158 přijala oznámení o výbuchu v obci Horšovský Týn, ve Vančurově ulici. Na místo vyjelo několik policejních hlídek, vyslán byl i policejní kynolog se speciálně vycvičeným psem, pyrotechnici a výjezd kriminalistů.

„Na místo události jsme povolali také pyrotechnika. Při výbuchu došlo k lehkému zranění jedné osoby,“ informovala ještě v pondělí 19. února v noci mluvčí policie.

K explozi došlo na volném prostranství u panelového domu. Výbušný systém ukrývala papírová krabice, které se muž dotknul. Muž naštěstí vyvázl jen s lehčím zraněním. „Záchranáři transportovali z místa muže r. 1982 s lehkým zraněním do Domažlické nemocnice,“ potvrdila mluvčí záchranné služby.

Policie ve středu 6. března zveřejnila k případu aktuální informace. „Po několika dnech důkladného prověřování, kterému se věnoval speciální tým policistů, se před chvílí podařilo kriminalistům ve spolupráci se zásahovou jednotkou zadržet podezřelého třicetiletého muže, který měl tento nástražný výbušný systém na místo uložit,“ uvádí policejní mluvčí.

V současné době budou s podezřelým prováděny ze strany krajských kriminalistů další potřebné procesní úkony.

Podle zatím zjištěných skutečností mělo být motivem tohoto protiprávního jednání vyřizování osobních sporů,“ říká mluvčí policie. „Chtěli bychom tedy ujistit veřejnost, že jí případné další nebezpečí v souvislosti s tímto případem nehrozí. O dalším vývoji vás budeme, jakmile to bude možné, informovat.“

AKTUALIZACE:

7. března

„Krajští kriminalisté 6. března zahájili trestní stíhání třicetiletého muže, kterého obvinili ze spáchání zločinu obecné ohrožení v jednočinném souběhu se zločinem těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu. Těch se měl dopustit tím, že vedle vchodových dveří bytového domu v Horšovském Týně umístil nástražný výbušný systém, na který si nakoupil všechny potřebné kovové součástky a odpalovací zařízení a který sám sestavil, a když poté ve večerních hodinách přišel poškozený ke dveřím, dálkovým ovladačem aktivoval podomácku vyrobený nástražný systém," uvedla Dagmar Brožová, mluvčí policie.

Výbuch poté poškozenému způsobil zranění. „Motivem měly být osobní spory mezi oběma muži. Útok nebyl cílený na další osoby. Můžeme ubezpečit veřejnost, že v souvislosti s tímto případem nehrozí žádné další nebezpečí. Kriminalisté státnímu zástupci spolu se spisovým materiálem podají i podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby," dodala mluvčí.

8. března

Na základě dnešního rozhodnutí soudu bude obviněný muž stíhán vazebně," uvedla policejní mluvčí.

Foto PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24