QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na nově vybudovaný most přes Mikulášskou vyjedou první vlaky

07.12.2017 20:25

Tři čtvrtě roku trvala výstavba nového mostu přes Mikulášskou v Plzni, teď na něj najedou poprvé vlaky. Před otevřením ještě proběhla na mostě zátěžová zkouška.

1

Na nově vybudovaný 46 metrů dlouhý severní most přes Mikulášskou ulici vjedou poprvé vlaky v pátek 8. prosince 2017 v 16:45 hodin.

Demolice původního stoletého kovového mostu, odbourání opěrných stěn u silnice a výstavba nového železobetonového mostu trvala zhruba tři čtvrtě roku. Další z mostů, jižní, se začne stavět na jaře 2018. Hotový by měl za několik měsíců, v srpnu téhož roku. Přes jižní most je vedena veškerá doprava z hlavního nádraží směrem na západ.

V pondělí 4. prosince proběhly na mostě zátěžové zkoušky. Psali jsme zde. Na mostě ještě budou probíhat drobné dodělávky, které neomezí provoz na trati. Most by měl vydržet nejméně sto let.

"Výstavba jižního mostu bude rychlejší, jedná se o jinou konstrukci mostu, zde budou zabetonované nosníky, u severního mostu se jednalo o železobetonovou konstrukci. Stavba obou mostů vyjde na miliardu korun a je součástí modernizace plzeňského železničního uzlu. Modernizaci Hlavního nádraží v Plzni zakončí generální oprava budovy nádraží," informuje Magistrát města Plzně.

foto z pondělní zkoušky: Metrostav

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24