QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Plzeňsku vznikla unikátní zoo, děti jsou z ní nadšené... - FOTKY

11.06.2017 11:41

Ždírecká zoo byla nedávno otevřená, a to v části obce Ždírec na jižním Plzeňsku. Na rozdíl od jiných zoo se tady nemusíte bát zákazů sahání na zvířata, na většinu si sáhnete i sednete...

gal19-1030x687
20170520 125318 IMG_184220170520 131450 IMG_1884IMG_0937zleva V.Bumbička, B. Vrátník a R. Válek_120170404 ZOO Banner 800x200 bez loga20170423 ZOO pohledgal19-1030x687

Obec Žďírec najdete na jižním Plzeňsku nedaleko Blovic. V části obce Myť byla vybudována unikátní zoo. Jde tak trochu o jinou zoo...

Ždírecká zoo je veřejně přístupný park v obci Ždírec – Myť, najdete ji u téměř zapomenutého lesního rybníčku v dubovém hájku. K zoo přiléhá národní přírodní rezervace Chejlava, která je specifická svými lesy a bohatou faunou.

"Rozmanitost místních živočichů jsme se rozhodli návštěvníkům ukázat a představit pomocí umělecky zpracovaných soch ze dřeva a kovu. Dále zde můžete najít několik herních a naučných prvků," uvádí se na stránkách zoo.

Zoo byla otevřena na konci května. Slavnostně ji otevřeli starosta obce Bohuslav Vrátník a ředitel střední školy v Oselcích Václav Bumbička.

„Na rozdíl od jiných ZOO se v té naší nemusíte bát zákazů sahání na zvířata, na většinu si sáhnete nebo se na ně dokonce můžete posadit. A to kdykoli, máme otevřeno pořád," uvádí Rostislav Válek, který za projektem stojí. Do projektu se dle svých slov pustil proto, že chtěl pomoci škole v Oselcích a jejich prezentaci, má rád hezké věci a přírodu a měl chuť vytvořit v obci něco výjimečného.

20170404 ZOO Banner 800x200 bez loga

Děti jsou ze zoo nadšené, protože si tu mohou hrát...

Cílem zoo je podle Válka poskytnout místo, kde si mohou děti hrát a bavit se i bez internetu a tabletů. "Ale nemůžeme moderní techniku ignorovat, proto jsou všechny umělecké prvky opatřeny QR kódy, které jsou provázané s webovým popisem jednotlivých prvků a jejich autorů," vysvětluje Rostislav Válek.

Dřevní materiál dodal sponzor, celý projekt je stavěn právě na dobrovolnictví a podpoře dárců. "K realizaci Ždírecké zoo vedle dalších sponzorů i dobrovolníků dopomohla také Nadace ČEZ finančním příspěvkem 245 tisíc korun," uvedla mluvčí ČEZ Michaela Jírovcová.

Ždírecká zoo ukazuje jen zvířata, která v širší lokalitě volně žijí nebo jsou chována. Slony, krokodýly ani dinosaury zde neuvidíte. Projekt zároveň podporuje umělecká řemesla a konkrétně pak Střední školu v Oselcích, která vyučuje umělecké zpracování kovu a dřeva. Sochy také zapůjčuje nebo vykupuje od řemeslníků a umělců.

Návštěvníci mají do Ždírecké ZOO vstup zdarma, areál je bezbariérový.

Další informace o ZOO najdete na  www.zdireckazoo.cz nebo www.facebook.com/zdireckazoo

foto: Nadace ČEZ a www.zdireckazoo.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24