QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na silnicích zahynuli dva chodci a jeden cyklista. Policie připravuje kontrolní akce

04.10.2016 19:02

Během podzimu se po celém Plzeňském kraji  uskuteční  řada  dopravně bezpečnostních akcí.  Připomenou dobře známé pravidlo "Vidět a být viděn!"

FOTO_PČR_akce Vidíme se

Policisté zareagovali na tyto tragické události a připravili v celém Plzeňském kraji řadu akcí, při kterých se zaměří zejména na chodce a cyklisty. "Během nich budou policisté rozdávat reflexní potahy na batohy, reflexní pásky a cyklistům i reflexní pásky na jízdní kola. Další dopravně bezpečnostní akce zaměřené konkrétně na chodce připravujeme na listopad, i ty budou probíhat na celém území  kraje,“ sděluje policejní mluvčí Pavla Burešová.

Z policejních statistik vyplývá, že se v kraji stalo od ledna do konce srpna tohoto roku  2 212 dopravních nehod, při kterých přišlo o život 26 osob, 56 jich bylo těžce zraněno a 1 255 utrpělo lehká zranění. "Řidiči nemotorových vozidel zavinili z tohoto počtu celkem 133 dopravních nehod, z toho se jednalo o 13 dětí. Chodci byli na vině u 40 dopravních nehod, z toho se ve 12 případech jednalo o děti,“ dodává mluvčí.

"Opět zdůrazňujeme chodcům, že od února tohoto roku musí dodržovat svou zákonnou povinnost, a to v případě, že se chodec pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu,“ připomíná Pavla Burešová.

V posledních dnech srazil řidič osobního auta ve Lhotě pod Radčem staršího chodce v tmavém oblečení bez reflexních prvků. Další tragédie se odehrála na Tachovsku, kde na silnici zahynul cyklista. Usmrtil ho opilý motorista pod vlivem drog. Sérii těchto událostí z posledních dnů uzavírá nehoda z Klatovska. Život dalšího chodce, který nebyl vybaven reflexními prvky, vyhasl na silnici Alžbětínem a Železnou Rudou.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24