Na Špičáku se rozjela sněžná děla! Lyžovat by se mohlo do týdne

30.12.2015 9:38

Ochlazení, které postupně do regionu přichází, umožnilo ve středu ráno rozjet zasněžování na šumavském Špičáku. Přinášíme podrobnosti.

10931590_879005412142348_4194292470886381913_o

Bídná zima, žádný sníh a teploty až jarní. Tak to v posledních týdnech vypadalo i na šumavském Špičáku. Teď se ale snad už blýská na lepší časy. Ochlazení dovolilo ve středu ráno opět po několika týdnech rozjet sněžná děla. Pokud předpovědi meteorologů vyjdou, mohlo by se lyžovat do týdne. 

I přes nepřízeň počasí, které bylo spíš jarní, na návštěvnost si Šumava od vánočních svátků stěžovat nemůže. Lyžařské areály musely vsadit na letní aktivity a otevřely atrakce, které nabízí v úplně jiné části roku. Ski&Bike Špičák zprovoznil v období mezi vánočními svátky a koncem roku lanovku na vrchol Špičáku pro pěší turisty.

"Každý den jsme zatím přepravili zhruba 400 turistů, což je solidní číslo. Nedá se to samozřejmě srovnávat s obdobím mezi svátky, když se lyžuje, ale alespoň se nám pokryjí náklady. Naše ubytovací zařízení jsou plně obsazená, stejně jako okolní hotely a také nové parkoviště pro 230 aut bylo vždy téměř zaplněné. Lidi na hory lákalo slunečné počasí,“ uvedl provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Tento "letní“ provoz v zimní sezoně by měl na Špičáku potrvat do neděle 3. ledna      

Ochlazení nicméně zapracovalo a v areálu se už ve středu v osm hodin ráno spustilo technické zasněžování. "Když bude mrznout, jak avizuje předpověď, tak bychom mohli do týdne otevřít. Nejprve vysněžíme úsek vedoucí od vrcholu Špičáku po sjezdovce číslo 3 až po vlek Zalomený a odtud pokračujeme po sjezdovce číslo 2. Tato trať by měla být připravená jako první,“ okomentoval aktuální návrat zimních teplot Vladimír Kasík.           

Už ve čtvrtek 31. prosince je na sjezdovce Šance naplánovaný tradiční Silvestrovský sjezd s pochodněmi. ten se uskuteční i letos, i když sníh není. Podrobnosti najdete v článku zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24