Na Šumavě klesly teploty k minus 20 stupňům

26.02.2016 11:14

Hodně mrazivou noc má za sebou Šumava. Teploty na některých místech klesly až k minus 20 stupňům. Noční mrazy by měly pokračovat.

zima QAP-FOTO (58)

Na některých místech ukázaly teploměry v noci na pátek hodnoty hluboko pod bodem mrazu. Poměrně výrazně by měly klesnout teploty i v noci na sobotu.

I když žádný teplotní rekord nepadl, byla noc na pátek v průběhu aktuální zimy jednou z těch hdoně mrazivých. "V noci na dnešek se ve studeném vzduchu začal do ČR od západu rozšiřovat výběžek vyššího tlaku. Oblačnost se proto zmenšovala a teploty klesly na celém území ČR pod bod mrazu. Minimální teploty se nejčastěji pohybovaly v intervalu -2 až -7 °C, na horách, kde leží sníh, většinou kolem -10 °C. Nejvíce mrzlo opět na pláních Šumavy, kde byly naměřeny teploty v intervalu -15 až -20 °C," informoval ČHMÚ.

Nejníž klesla teploty na Rokytské slati, kde naměřili -20 stupňů, jen o stupeň "tepleji" bylo na Březníku, Kvilda - Perla měla -17,5 stupně a Horská kvilda -16,9 stupně.

Mrznout by mělo i v noci na sobotu. Zpočátku bude skoro jasno, postupně v noci až polojasno a mohou se tvořit i mrznoucí mlhy. Teploty v nížinách budou v rozmezí mezi -2 až -5 stupni, na horách mezi -6 až -9. V horských údolích na Šumavě by se teploty mohly opět pohybovat okolo -15 stupňů.

V sobotu přes den pak bude jasno nebo polojasno, místy se ale vyskytne nízká oblačnost. Teploty se nejvýš vyšplhají mezi 4 až 7 stupňů, na horách se budou držet okolo nuly.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT