QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Šumavě zemřel cyklista! Nejspíš ho zradilo srdce

25.05.2016 20:27

Horská služba bojovala ve středu odpoledne o život cyklisty. Bohužel marně. 52letý muž nejspíš prodělal náhlou srdeční příhodu a i přes dlouhou snahu záchranářů zemřel.

plzeneske letecke dny (46)

Horská služba dostala hlášení o cyklistovi ve vážném zdravotním stavu kolem čtvrt na pět odpoledne. Podle prvotních informací se muži udělalo špatně a ztratil vědomí. I když se záchranáři skutečně maximálně snažili, život 52letého muže se jim zachránit nepodařilo.

Do bezvědomí upadl cyklista na trase mezi mezi Novým Údolím a Jeleními vrchy. "Vyrazil jsem okamžitě z Nové Pece a zároveň vzlétl vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. K cyklistovi také zamířila sanitka Rychlé zdravotnické pomoci z Volar,“ uvedl k začátku záchranné akce Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že v průběhu cesty jej kontaktoval také dispečink jihočeské linky 155 s upřesněním, kde se cyklista nachází. Muži mezitím jeho dva kamarádi poskytovali nepřímou masáž srdce.

"Já jsem po příjezdu pacienta převzal, pokračoval v masáži, podal mu kyslík a nasadil laický defibrilátor. Přístroj vyhodnotil jeho stav a doporučil dva výboje, zlepšení ale po nich nenastalo,“ popsal pokusy obnovit muži životní funkce Vladimír Čeřovský.

Vrtulník letecké záchranky nemohl na místě přistát, lékaře přivezli policisté...

Na místo dorazila také sanitka. Zdravotníci muži v bezvědomí nasadili automatický masážní přístroj Lucas. Na místě ale nemohl přistát vrtulník. K zásahu nicméně dorazili policisté, kteří přivezli i lékaře letecké záchranky. Záchranáři pak dále pokračovali s resuscitací, a to až do chvíle, kdy lékař konstatoval smrt.

"Je pravděpodobné, že se jednalo o náhlou srdeční příhodu. Nevíme, co jí vyvolalo, ale přeci jen cyklistům doporučuji, aby se vydávali pouze na takové výlety, o kterých jsou na základě jejich aktuálního zdravotního stavu přesvědčeni, že pro ně nebudou příliš náročné,“ varoval milovníky horské cyklistiky Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24