Na Šumavu letěl vrtulník, 16letý lyžař se vážně zranil

26.01.2017 18:50

Vrtulník dnes letěl na Šumavu. Ve snowparku na Špičáku se před šestnáctou hodinou vážně zranil 16letý lyžař. Na místě zasahovala horská služba.

FOTO_QAP_CZ (8)

"Šestnáctiletý mladík dnes odpoledne upadl na sjezdové trati ve snowparku na Špičáku tak tvrdě, že si přivodil velice vážná zranění a musel být transportován vrtulníkem," potvrdila Horská služba Šumava.

Nehodu ohlásili horské službě svědci jrátce před 16. hodinou.

„Byli jsme na místě během několika málo minut a zjistili jsme, že mezi lyžaři je i lékařka. S tou jsme provedli základní vyšetření zraněného a ona nám sdělila, že má zlomenou nohu ve stehně a příznaky otřesu mozku,“ uvedl k nehodě Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava. Podle záchranářů si mladík stěžoval na bolesti v oblasti bederní páteře, končetinami iale pohybovat mohl.

„Jeho stav jsme konzultovali s dispečinkem linky 155 a ten k nám vyslal sanitku Rychlé zdravotnické pomoci ze Železné Rudy a vzhledem k povaze poranění i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně – Líní,“ řekl Štěpán Pospíchal.

Mladíka pak zafixoval do vakuové matrace a na saních za sněžným skútrem převezl ke stanici HS pod sjezdovkou. „Tam si zraněného převzala posádka vozu RZS a transportovala jej k Domu Horské služby. Zde jsme jej předali členům LZS a ti jej vrtulníkem dopravili na traumacentrum Fakultní nemocnice v Plzni,“ doplnil Martin Brejcha, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Horská služba varuje lyžaře...

„Opět musím důrazně varovat všechny lyžaře na našich sjezdových tratích, aby dodržovali všechna pravidla bezpečného pohybu,“ apeluje na návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Dodal, že i když není zřejmé, jak k dnešní nehodě došlo, na místě je především jízda ohleduplná k jiným a taková rychlost, kterou lyžař neohrozí ani sebe, ani ostatní uživatele sjezdových tratí.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24